Saturday, May 25, 2024
spot_imgspot_img
KezdőlapKülönleges VendégAz európai vállalatok migrációja az Egyesült Államok fellendüléséhez vezethet.

Az európai vállalatok migrációja az Egyesült Államok fellendüléséhez vezethet.

Az elmúlt húsz évben olyan fontos döntéseket láttunk az Európai Unióban, amelyeket a pártállásoktól függetlenül a következmények alapján kell értékelni. A Brexit, a Zöld Megállapodás, a nukleáris erőművek bezárása Németországban, valamint az orosz gáz feladása, a szankciók bevezetése és a gazdasági korlátozások, amelyek visszahatnak az európai vállalatokra is.

Mindez gazdaságilag kedvezőtlen környezetet teremtett az európai piacon. A múlt héten 70 üzletember csoportja felszólította az Európai Bizottságot, hogy csökkentse az energiaköltségeket, és újraértékelje a túlzott költségeket eredményező zöld politikákat. Az egyre több vállalat által talált megoldás az, hogy üzletüket az Egyesült Államokba helyezik át, ahol kedvező adófeltételek és lehetőségek vannak tömeges tőkebefektetésekre.

A Deloitte kutatása szerint a német vállalatok 67%-a kivonta üzletének legalább egy részét Németországból az energia költségei miatt. Az autóiparban, gépészetben és ipari termékek területén ez az arány 69%. Ugyanakkor a német vállalatok rekordösszeget, 15 milliárd dollárt fektettek be amerikai üzletükbe 2023-ban.

Az európai részvénypiacok ugyanezzel a helyzettel néznek szembe. Sok vállalat inkább leveszi magát az európai tőzsdékről, hogy a New York-i Értéktőzsdén jegyeztessen be. Olyan nagyvállalatok, mint a Linde, a CRH, a Smurfit Kappa vagy az ARM Holdings már megtették ezt. Különösen súlyosan érinti a londoni tőzsdét a vállalatok tömeges kivonulása. Míg 2015-ben több mint 2400 vállalat volt jegyezve a londoni tőzsdén, 2023-ra ez a szám körülbelül 1900-ra csökkent.

A korlátozó szabályozások és a sok vállalkozó által osztott pesszimista kilátások közepette Európának tömeges vállalat- és tőkemigrációval kell szembenéznie nyugat felé az Egyesült Államok irányába. Pontosan úgy, ahogyan a 1453-as konstantinápolyi elest után a görögök tömeges kivonulása Olaszországba elindította a reneszánsz korszakát, úgy egy tömeges agyak és tőke mozgása Európából az Egyesült Államokba meglepő gazdasági fellendüléshez vezethet atlanti szomszédja számára, és Európa számára mély és hosszan tartó recessziót eredményezhet.

Dragos Movila, pénzügyi elemző

Hasonló cikkek

Legújabb Cikkek

This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).