Saturday, May 25, 2024
spot_imgspot_img
KezdőlapKülönleges VendégMihai Costea a szenvedélyről és elvekről a technológiai innovációban

Mihai Costea a szenvedélyről és elvekről a technológiai innovációban

Mihai Costea tapasztalt technológiai vállalkozó, 14 éves szakmai tapasztalattal az IT iparban. Ismert számos sikeres projektben való hozzájárulásáról, Mihai szakértelme kiterjed az együttműködésekre olyan neves vállalatokkal, mint az IBM, a Boots UK és a Centric NL, valamint számos román céggel. Rendkívül sokoldalú készségkészlettel rendelkezik, amely magában foglalja egyedi webes és mobil alkalmazások fejlesztését, technikai csapatok vezetését, szoftvertanácsadást és átfogó csapatképzést. Technikai tudása mellett Mihai ismert életmód-filozófiájáról is, gyakran idézi, hogy „minden egyes nap szabadságon van”, mivel szenvedélyesen szereti a foglalkozását. Pályafutását jelentős globális elkötelezettség is jellemezte, különböző nemzetközi csapatokkal dolgozott együtt Hollandiában, Németországban, az Egyesült Királyságban, Indiában, az USA-ban és Kínában, bemutatva alkalmazkodóképességét és kultúrák közötti kompetenciáját.

C&B: Mesélj a szakmai tevékenységedről!

Mihai: Technológiai vállalkozóként arra specializálódtam, hogy segítsek a vállalkozások tulajdonosainak a digitalizálási folyamaton keresztül, egyedi szoftvermegoldásokat szállítva. Vállalkozói utam a különböző kiegészítő digitális eszközök, többek között az alkalmazotti órák nyomon követésére szolgáló webalkalmazások, egy CRM platform és pénzügyi tervezési alkalmazások létrehozásával kezdődött, amelyek mind a vállalkozások működési hatékonyságának növelésére irányultak.

C&B: Mi a karriered története?

Mihai: Vállalkozói útjaim gyökerei talán a családi háttéremhez nyúlnak vissza, ahol szüleim szerény gyári munkás szerepe ellenére gyakran töprengtem az üzleti érzékem eredetén. Egy nyom a nagyapámhoz vezethet, akinek jelentős nyájú pásztorként szerzett hírneve ismert volt. Fiatal koromtól kezdve mutattam az vállalkozói hajlamot. Első üzleti kísérletem meglehetősen kreatív volt, egy sátrat állítottam fel szülővárosomban, ahol a helyi gyerekek zenei élményben részesülhettek és snackeket fogyaszthattak egy névleges díj ellenében – egy nyáron át igen jövedelmező vállalkozásnak bizonyult.

Ahogy felnőttem, ez a vállalkozói szellem sosem hagyott alább. 19 éves koromra már elegendő pénzt kerestem egy online üzletből, hogy önállóan megvehessek egy autót, ami mindkét szülőmet megdöbbentette és lenyűgözte, mivel aggódtak tevékenységeim törvényességéért. Karrierem fejlődése egy változatos tapasztalatokból álló szövevény, osztálytársaimnak történő projekteladásoktól kezdve éjszakai klub tulajdonlásig, az import-export szektor felfedezéséig, és végül elérve az elérhető online platformok fejlesztéséig. Minden üzleti vállalkozás és különböző emberekkel való interakció formálta a ma embert.

C&B: Mik voltak gyermekkori/serdülőkori álmaid, és mik azok most?

Mihai: Fiatal korom óta törekedtem arra, hogy jelentős hatást gyakoroljak és kiemelkedő dolgokat érjek el. Tinédzserkoromban már ismert voltam az IT területén, számos városban ismertek a falum közelében a számítógépes problémák megoldásában való jártasságomért. Ezt az álmot magammal hozva kezdeményeztem egy IT Akadémia indítását, ingyenes programozási képzést kínálva a leendő programozók számára. Öt évnyi mentorálási tapasztalatom különböző szervezetekben megerősítette elkötelezettségemet a fiatalok IT pályára való ösztönzésére. Mások életére gyakorolt pozitív hatás továbbra is napi motivációm forrása.

C&B: Melyek az élet- és munkaelv alapelveid?

Mihai: Pályafutásom során egy olyan elvek készletét öleltem fel, amely irányította mind személyes, mind szakmai életemet. Fontosnak tartom, hogy olyan emberekkel álljak össze, akik hasonló értékeket vallanak. Szintén lényeges felismerni, amikor egy koncepció nem működik; ilyenkor hiszek az „ha kudarcot vallasz, bukj gyorsan” filozófiájában. Munkám örömét az adja, hogy minden nap olyan, mint egy vakáció, köszönhetően annak az igazi szenvedélynek, amit a foglalkozásom iránt érzek: „Minden egyes nap szabadságon vagyok, mert imádom a foglalkozásomat”. Az idő korlátozott erőforrás, és az hatékony skálázás delegálást és egy képes emberekből álló csapat építését igényli, akik közösen vezethetik sikerre a vállalkozást.

C&B: A pandémia és a gazdasági válságok befolyásolták a szakmai életed?

Mihai: Az IT ipar még fontosabbá vált a pandémia alatt, kiemelve a válságok navigálásához szükséges fejlettebb szoftverek szükségességét. Ebben az időszakban kihasználtam a felmerülő lehetőségeket új vállalkozások indításával, beleértve egy sikeres UVC lámpa üzletet is, amely az ágazat ellenállóképességét és alkalmazkodóképességét mutatja.

C&B: Megoszthatnál vicces helyzeteket a szakmai életedből?

Mihai: Engedjék meg, hogy elmeséljek egy történetet, ami egyszerre vicces és egy óvatosságra intő eposz a technológiai vállalkozás világában. Képzeljék el: összefogtam egy olyan fickóval, akinek az értékesítési tehetsége olyan figyelemre méltó volt, mint az én kódolási ügyességem. Együtt merészkedtünk az IT ipar vadonába, szoftverbirodalmakról álmodozva. Kincsünk? Egy jelentős befektetés abba, ami vállalkozásunk gerincét képezte volna – szerverek, kütyük és igen, egy masszázsfotel azokhoz a késő esti agyalási ülésekhez.

Aztán eljött egy nap, amely az “váratlan munkahelyi drámák” történetében örökké megmarad. Megérkeztem digitális birodalmunkba, csak hogy egy zárt erődítménnyel találkozzam, szorosabban lepecsételve, mint egy fösvény pénztárcája. A zárak megváltoztak, és még egy titkos kézfogás sem engedett be. A cselekmény sűrűsödött, amikor a épület gondnokának segítségével behatoltunk, és egy olyan látvány fogadott minket, amely egy sivatagot is megpirítana. Technológiával teli oázisunk dicsőségétől megfosztva – nincsenek szerverek, nincs pihenő szentély (búcsú, drága masszázsfotel), és jelentősen, semmilyen nyom a régi üzlettársamról. A fordulat? Az eltűnt társam a legváratlanabb helyen bukkant fel – egy TikTok videóban, egy vállalkozói szellemhez távol álló életet ábrázolva, a szerencsejátékok kockázatos világában merülve el. Ez a saga egyszerre humoros és komoly tanulságú kard, kiemelve az üzlettársak megismerésének fontosságát a vállalkozási siker keresésében. Ami a befektetésem visszaszerzését illeti, az hajó elhajózott a “kevéssé valószínű eredmények” ködös birodalmába. Egy vicces történet, igen, de komoly aláfestéssel: válasszátok bölcsen üzlettársaitokat, mert a startup világ egyaránt izgalmas és veszélyes.

C&B: Van előtted egy lehetséges ügyfél/partner vagy munkaadó. Mi az a mondat, ami meggyőzi őket?

Mihai: Elkötelezett vagyok a kölcsönös előnyön alapuló partnerségek kialakításában, csak win-win elven dolgozom. Célom, hogy bármelyik együttműködésünk mindkét fél számára előnyös legyen, fenntartható és hosszú távú üzleti kapcsolatot elősegítve.

C&B: Milyen tanácsot adnál a kezdőknek vagy a bizonytalanoknak?

Mihai: A kezdőknek vagy bizonytalanoknak kulcsfontosságú, hogy mentoroktól kérjenek tanácsot, akik segíthetnek teljes potenciáljuk felszabadításában. Keressetek valós siker történeteket, amelyek inspirálnak titeket, és emlékezzetek, a kudarctól való félelem ne tántorítson el titeket. A kudarc nem a siker ellentéte; egy lépés felé, gazdagítva titeket becses tapasztalattal. Értsétek meg, hogy az élet egy szinusz hullám, magasságokkal és mélységekkel. Ha a dolgok jelenleg nem néznek ki jól, emlékezzetek, ez csak egy alacsony pont a görbén, és egy emelkedés elkerülhetetlen. Tovább kell haladnotok, tudva, hogy minden kihívás egy lecke, ami közelebb visz titeket a céljaitokhoz.

C&B: Mi a véleményed a társadalomról és annak fejlődéséről?

Mihai: A társadalom felfelé ívelő pályán van, napról napra egyre élesebb és javulóban van. Különösen az MI megjelenése minket egy fényesebb jövő felé tol, javítva életminőségünket és lehetővé téve, hogy új innovációk és hatékonyság csúcsaira jussunk.

Hasonló cikkek

Legújabb Cikkek

This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).