Saturday, May 25, 2024
spot_imgspot_img
KezdőlapKarrierBeszélgetés Ema Capitanescu a SMART HR előtt

Beszélgetés Ema Capitanescu a SMART HR előtt

Ema Capitanescu egy forradalmi perspektívát hoz a HR-hez, kiemelve az autentikus kapcsolat, az érzelmi elismerés és a személyes fejlődés fontosságát. Ema szemén keresztül a mai hibrid munkakörnyezetben a munkahelyi jólét egy finom művészet, hasonlítható az égő öngyújtók és narancsok közötti zsonglőrködéshez – kihívás, de a helyes készségekkel tökéletesen megvalósítható. Megosztja velünk a siker kulcsait: a rugalmasság, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy minden egyes alkalmazott egyedi stílusához igazodjunk; a technológia és a kapcsolódás, ami alapvető a csapat mozgásban tartásához; a mentális egészség, egy egészséges munkakörnyezet alappillére; a folyamatos fejlődés, ami elengedhetetlen az egyéni és közösségi növekedéshez; és nem utolsósorban az elismerés és jutalmak, amik előremozdítják a morált és a motivációt.

Ema nem csak szakmai szaktudása miatt értékelik, hanem azért is, mert képes egy olyan munkakörnyezetet kialakítani, ahol az autentikusság, az érzelem és a személyes fejlődés ugyanolyan fontos, mint a teljesítmény és a produktivitás. Ema Capitanescu újraértelmezi a HR táját, bemutatva, hogy a munka világának középpontja mindig is mélyen emberi kell, hogy legyen.

C&B: Hogyan jutottál arra a következtetésre, hogy az autentikus kapcsolat alapvető a HR-ben, és milyen stratégiákat alkalmaznál ennek a kapcsolatnak a csapatokban való kultiválására?

Ema Capitanescu: Amikor tökéletes terméket szeretnénk létrehozni, megvizsgáljuk a specifikációit: melyik piaci szegmensre válaszol? Mennyi profitot hoz? De milyen gyakran nézünk azokra az emberekre, akik ezt a tökéletes terméket létrehozzák? Az emberek bármely cég motorjai. Egy jó ötlet, ha nincs mögötte képes ember, aki tökéletesen megvalósítja, csak egy jó ötlet marad. Ezek az emberek, akik csodálatos dolgokat hoznak létre, kommunikálniuk kell egymással, megérteniük egymást, kreatívnak lenniük. Mindezt együtt kell megtenniük. Az „együtt” erejét gyakran figyelmen kívül hagyják, azzal az indokkal, hogy a termék a legfontosabb. Azt mondani, hogy az üzlet fontosabb az embereknél, olyan, mint azt mondani, hogy az omlett fontosabb a tojásoknál. Sok sikert egy omlett elkészítéséhez tojások nélkül. Stratégiai szempontból a csapaton belüli kapcsolat olyan tevékenységek szervezésével alakul ki, ahol az emberek önmaguk lehetnek és közösen oldanak meg problémákat. Tedd őket egy csónakba, hogy együtt emeljenek vitorlát. Vidd őket egy túrára, hogy megtanuljanak együttműködni, amikor elkezd esni az eső, és nincs térerő. Adj nekik hatalmat és bizalmat, és figyeld meg, hogyan kezelik. Így ismered fel a vezetőket.

C&B: A munkahelyi jólétet narancsok és égő gyufák közötti zsonglőrködésként leírva, milyen konkrét megközelítéseket ajánlasz a rugalmasság, a technológia és a mentális egészség egyensúlyának megőrzésére egy hibrid munkakörnyezetben?

Ema Capitanescu: Én a korrektséget hirdetem, de mindkét oldalról. Voltam alkalmazott egy vállalatnál, ma pedig vannak alkalmazottaim, vagyis inkább kollégáim. Én mindig 110%-ot adtam a vevőimmel és kollégáimmal szemben. De a kiválóság stresszel és túlórával jár együtt. Nincs mód ezt megkerülni. Aki azt mondja, hogy perfekcionista és van ideje is, az hazudik. De ugyanakkor, ha nem adsz szünetet az agyadnak és a testednek, a kreativitásod és a problémamegoldó képességed csökken. Ezért a szünetek kötelezőek. De az értelmes szüneteket kell megtenni: sétálj a parkban, fuss, társalogj szép emberekkel. Ha káros szüneteket tartok, csak magamnak ártok. Munkahelyi bevezetésem során ösztönzöm a teambuildingek létrehozását, de nem hétvégén, vagy különböző módon történő csapatszórakozásokat, amelyek a CSR-t is segítik: például fák ültetése, egy NGO segítése, műhelymunkák szervezése, vagy az alkalmazottak szenvedélyeinek ösztönzése. Néhány cég fotóversenyeket szervez, maratonra nevez be stb.

C&B: Mik a legnagyobb kihívások, amelyeket az HR átmenetében látsz az alapkészségektől az új technológiák, mint az mesterséges intelligencia és a távmunka integrációjáig? Hogyan kellene megközelíteni ezeket a kihívásokat?

Ema Capitanescu: Én, mint marketinges, mindig is bátorítottam a távmunkát. A távmunka szabadságot nyújt, a szabadság pedig kreativitást fokoz. Úgy gondolom, amíg világos célok vannak, amelyeket hibátlanul teljesítesz, a munkáltatónak nem kellene figyelnie arra, hogy honnan végzed ezeket a feladatokat. Persze, ha egy olyan iparágban dolgozol, ahol fizikailag kell jelen lenni, akkor a beszélgetés más irányt vesz.

C&B: Az HR technológiai fejlődésének összehasonlítását egy pedálos autótól egy Formula 1-es versenyautóig tett ugrással. Milyen tanácsokat adnál a HR szakembereknek, akik készülnek ezt az „ugrást” megtenni, különösen a folyamatos fejlődés kontextusában?

Ema Capitanescu: Automatizálnunk kell és eszközöket kell használnunk, hogy helyet hagyjunk a kreativitásnak. Az adaptáció gyorsasága mára már a normává vált és elkerülhetetlen a jelenlegi üzleti helyzetben.

C&B: Milyen konkrét stratégiákat alkalmaznál egy olyan munkakörnyezet kialakítására, ahol az autenticitás, az érzelem és a személyes fejlődés értékelve van? Van konkrét példád a tapasztalataidból, amely sikeresen illusztrálja ezeket a stratégiákat?

Ema Capitanescu: Kedvenc Employer Branding stratégiám az, hogy Brand Ambassadorokat képezzünk a cég legaktívabb és leglelkesebb emberei között. Ők egyfajta belső vállalkozók, akik képesek számos eseményt és aktivációt létrehozni a csapataikban. Általában ezek az ambasszadorok vezetők vagy igazgatók, akiket a cég támogat, hogy tréningeket, kirándulásokat, teambuildingeket, kommunikációs munkameneteket, vezetői párbeszédeket és hasonlókat szervezzenek, majd bátorítva vannak, hogy posztoljanak a LinkedInen.

C&B: Az SMART HR eseményen tartasz egy előadást. Elmondanád, miért gondolod, hogy az embereknek részt kellene venniük ezen az eseményen?

Ema Capitanescu: A SMART HR eseményen való részvétel kiváló lehetőség a humánerőforrás-szakemberek, valamint a szervezetek vezetői és menedzserei számára, akik javítani szeretnék HR gyakorlataikat és alkalmazkodni a folyamatosan változó munkaerőpiaci dinamikához. A minőségi networking koronázza meg az itt szerzett friss információkat, így az eseményről új stratégiákkal távozhatsz, amelyek készen állnak a bevezetésre, emellett hosszú távú kapcsolatokat is építhetsz. Természetesen ROI-val.

Hasonló cikkek

Legújabb Cikkek

This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).