Saturday, May 25, 2024
spot_imgspot_img
KezdőlapTippekGyorsinterjú Gabriela Roșca-val a SMART HR-ról. Sőt, még egy kedvezmény is!

Gyorsinterjú Gabriela Roșca-val a SMART HR-ról. Sőt, még egy kedvezmény is!

Gabriela Roșca, a SMART HR alapítója, szervezetekkel és vezetőkkel dolgozik egy olyan innovációval és gyors változással teli korszakban, ahol a mesterséges intelligencia (AI) és az automatizálás által felvetett félelmek és lehetőségek kihívásai egyre inkább jelen vannak. Gabriela AI és az automatizálás által támasztott kihívásokra és lehetőségekre is rámutat, hangsúlyozva az emberi munkaerő és a gépi intelligencia harmonizálásának sürgős szükségességét. Kiemeli, hogy a jövő munkája nemcsak a koegzisztenciáról szól, hanem az ember és a technológia szoros együttműködéséről is.

A technológia-dominált jövő felé való sima átmenet elősegítésében és végrehajtásában Gabriela mélyen emberközpontú HR megközelítést hangsúlyoz, mert szerinte ez azt mutatja, hogy egy szervezet igazi ereje abban rejlik, hogy képes-e felvenni a változás ritmusát, értékelni az emberi tehetséget és gyarapítani az innováció kultúráját, amely az ember-gép együttműködésből profitál. Gabriela Roșca egy autentikus és inspiráló vezető a HR területén, útmutatást nyújtva egy okosabb, igazságosabb és fenntarthatóbb munkavilág felé.

C&B: Hogyan látod az ember és a technológia közötti jövőbeli együttműködést a szervezetekben, és milyen lépéseket tartasz lényegesnek az emberi munkaerő hatékony összehangolása érdekében az AI befolyásának növekedése mellett?

Gabriela Roșca: Az ember és a technológia közötti együttműködés egy olyan szempont, amely már régóta jelen van az életünkben, gyakorlatilag azóta, amióta az ember saját fegyvereket és eszközöket készített. Ebből a szempontból nincs semmi új ebben. A technológia lassan, fokozatosan átveszi az emberek tevékenységeinek egy részét anélkül, hogy ebben az emberiség végét látnánk. Ami most más, az az, hogy a dolgok gyorsan történnek, és a kihívás az, hogy lépést tartsunk velük. Az összehangolás szerintem abból a szempontból indul, hogy válogassuk meg a “csatáinkat”. Nem kell mindent megtennünk és mindent tudnunk. Nem kell mindent kipróbálnunk. Az emberi hozzájárulása nem lesz kicserélve, csak átalakítva. Talán a legfontosabb dolog, amivel foglalkoznunk kell, az a félelem leküzdése és minden lehetőséget lehetőségként kezelni. Lehetőség a tanulásra, lehetőség több időre, lehetőség fejlődésre.

C&B: Milyen konkrét stratégiákat javasolsz a folyamatos oktatás és a szakmai átképzés ösztönzésére az AI és az automatizálás növekvő befolyása mellett a munkaerőpiacon?

Gabriela Roșca: Úgy gondolom, hogy a legegyszerűbb és egyben legfontosabb stratégia éppen ez: folyamatosan képeznünk magunkat. A tanulás módja viszont személyre szabottnak kell lennie, egyénenként, mert pontosan ebben a technológia adja meg azt az alkalmat, hogy megmutassuk, mennyire különbözőek vagyunk. Az oktatás és a tanulás területén talán beszélhetünk arról, hogy hogyan dolgozik a technológia értünk és nem ellenünk. Nem rossz, hogy a munkánk egy része automatizálódik, épp ellenkezőleg. Igen, néhány ember elveszíti a jelenlegi munkáját… de ez csak azt jelenti, hogy mást kell megtanulniuk… talán még érdekesebbet, talán még inkább kihívást jelentőt, talán még vonzóbbat számukra.

C&B: Hogyan tudják a szervezetek értékelni és fejleszteni a mélyen emberi képességeket, mint az empátia és a kreativitás, a technológiadominált korszakban?

Gabriela Roșca: Nem a technológia uralja a korszakot. Ez egy téves érzés, talán csak marketing kérdése. Ez olyan, mintha most azt mondanánk, hogy mivel az embereknek számos lehetőségük van a közlekedésre, már nincsenek otthonaik. Minél több lehetőségünk van a közlekedésre, annál többet utazunk, de ez még nem tesz minket nomádokká. Igen, a technológia nagyon gyorsan fejlődik, és egyre inkább jelen van körülöttünk, de elsősorban azokat a dolgokat veszi át, amelyek időt és erőforrást igényelnek. És éppen azért, mert ez történik, lehetőségünk van egyéb oldalunk fejlesztésére is, mint például az igazi empatiát és kreativitást.

C&B: A távmunka és a gig economy által felvetett kihívások és lehetőségek előtt állva, hogyan kellene a HR vezetőknek alkalmazkodniuk stratégiáikat ahhoz, hogy relevánsak és hatékonyak maradjanak?

Gabriela Roșca: Ezekhez a változásokhoz való alkalmazkodás nemcsak technikai módosításokat igényel, hanem egy gondolkodásmód-váltást is a HR vezetők és általában az szervezetek körében. Gyakorlatilag egy gondolkodásmód-innovációt. A HR vezetőknek támogatniuk kell a rugalmasságot és a politikák személyre szabását, befektetniük kell a technológiába a távmunka megkönnyítése és az adatbiztonság biztosítása érdekében. Alapvető fontosságú a folyamatos fejlesztés és tanulás előtérbe helyezése online elérhető programok révén, ösztönözve az alkalmazkodó szervezeti kultúrát. A teljesítményértékelésnek az elérhető célok és a rendszeres visszajelzésre kell összpontosítania, fenntartva az egyensúlyt a munka és a magánélet között. Az egészségügyi és wellness programok és a diverzitást és inklúziót támogató stratégiák alapvetőek a munkavállalók jólétének és elkötelezettségének támogatásában az új munkavilágban. Nagyon valószínű, hogy hamarosan egyre több vállalat fel fogja adni a fix fizetésű munkaszerződéseket, és a teljesítményarányos szerződések felé fog elmozdulni. Ez viszont bátorságot igényel mindkét fél részéről.

C&B: Hogyan határoznád meg a HR szerepét az innovációs kultúra kialakításában, amely az ember-gép együttműködésből profitál?

Gabriela Roșca: A HR kulcsszerepet játszik az innovációs kultúra kialakításában a munkavállalók hatékony együttműködésének elősegítésével a technológiával, támogatva egy olyan környezetet, amely ösztönzi az kísérletezést és értékeli az innovációt. A képzési programok szervezésével és a munkahelyi rugalmasság támogatásával a HR segíti az ember és a automatizációk harmonikus integrációját. Emellett a nyitott szervezeti kultúra fenntartása és a munkavállalók jólétének biztosítása azt garantálja, hogy a technológia nemcsak az emberi potenciált növeli, hanem az operatív hatékonyságot is, elősegítve az innovatív együttműködést az ember és a gép között. Éppen ezért, de nem csak ezért, a HR-nek stratégiai partnernek kell lennie a vezetőségi szinten, de ez már egy másik beszélgetés.

C&B: Te vagy a SMART HR rendezvény alapítója és házigazdája. Elmondanád, miért érdemes részt venni az ilyen eseményeken?

Gabriela Roșca: A SMART HR események abban különböznek, hogy egy olyan keretet kínálnak, ahol a résztvevők hozzáférhetnek az aktuális és releváns emberi erőforrás témájú információkhoz, konkrét és gyakorlati példákkal gazdagodva. Ezek a találkozók jellemzően mélyen interaktív megközelítéssel bírnak, ösztönözve a közvetlen tapasztalatok cseréjét a résztvevők és a HR szakemberek között, akik rendelkeznek gazdag szakmai tapasztalattal és SMART megoldások iránti elkötelezettséggel. A nyílt párbeszéd lehetőségének megteremtése és a tudás megosztásának támogatása révén az eseményeink célja, hogy felhatalmazzák a HR szakembereket arra, hogy hatékonyan alkalmazzák az innovatív stratégiákat és az iparág jelenlegi igényeire szabott megoldásokat.

További részletek az eseményről: itt!

Hasonló cikkek

Legújabb Cikkek

This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).