Saturday, May 25, 2024
spot_imgspot_img
KezdőlapÉletmódBeszéltem Dr. Monica Ganea az ortodonciáról és az oktatásról.

Beszéltem Dr. Monica Ganea az ortodonciáról és az oktatásról.

Az emberiség – az az érték, amely körül nap mint nap növekednünk kell! Ezt vallja Monica Ganea, fogorvos, szakosodott ortodonciára és dentofaciális ortopédiára. A Fogorvostudományi Karán tanult az UMF Kolozsvár, és ott végezte a rezidenciát is. Jelenleg két klinikája van, Brassó és Fogaras, több szakosodással, mivel ismeri az emberek szükségleteit és úgy véli, hogy a rendelőn túl minden problémára kell hogy legyen megoldás, ami az általa választott területet érinti. A hit és az őszinteség azok a tulajdonságok, amelyek életén keresztül vezetik, és a család a létezésének középpontja. Két gyermek édesanyja és Ionel Ganea, a volt nemzetközi labdarúgó felesége. A lelátóról másképp látta az életet, a pályáról pedig tudta, hogyan kell fogadnia az érzelmeket!

C&B: Mit mondhatna az Ön által végzett tevékenységről?

Monica Ganea: Ortodont vagyok, majdnem mindig gyerekekkel és fiatalokkal dolgozom, akik kisebb-nagyobb problémákkal jönnek hozzám, és a kezelés végén egy szép mosollyal távoznak! Mintha a boldogságért dolgoznék! A munkahelyemtől kapom az energiát, mert szeretem, amit csinálok!

Az ő fejlődésének története, természetes és égető vágyával a sikerre

C&B: Hogyan foglalná össze az Ön fejlődését egy rövid mondatban?

Monica Ganea: Az általános iskolát és a gimnáziumot Fogaras végeztem. Lázadó tinédzser voltam, mindig csak azt tanultam, amit szerettem vagy amiről úgy gondoltam, hogy hasznos lesz az életemben. Biológiából és kémából jeles voltam. Probléma nélkül bejutottam az UMF Iuliu Hatieganu Kolozsvár. Az egyetem negyedik évében kezdtem dolgozni asszisztensként egy rendelőben, ami nagyon hasznos volt számomra. A rezidenciát Kolozsvár végeztem, ahol tíz éven át dolgoztam, időszak alatt számos, külföldi híres egyetemek professzorai által tartott kurzuson vettem részt. Jelenleg saját klinikáim vannak Brassó és Fogaras.

Mindig tudta, mi a küldetése – boldoggá tenni az embereket. Őszinte mosolyokkal

C&B: Milyen voltak a gyermekkori/serdülőkori víziói és mik a jelenlegi?

Monica Ganea: Gyerekként azt mondtam, hogy orvos leszek, tinédzserként ugyanezt, és az apám nagyon büszke volt erre. Azt hiszem, ezen az úton is mentem tovább az ő kedvéért, mert nagyon boldog volt, amikor elmondtam, mit szeretnék az életben csinálni. Nagy szerencsém volt az iskolai, gimnáziumi és egyetemi évfolyamelsőként kitűnő Iulia való barátságom. Türelmes volt velem, mert 15 perc alatt megtanult, amit én 45 perc alatt küszködtem megérteni. Most azt szeretném, ha egészséges lennék és dolgozhatnék azért, hogy minél több embert boldoggá tehessek mosolyogva!

C&B: Melyek az életben és tevékenységben követett alapelvei?

Monica Ganea: Itt kevés, de annál többet mondó szót fogok használni. A hit vezérelt, és a korrektség volt és marad a legjobb tanítóm.

C&B: Turisztikai városban végzi tevékenységét. Mit gondol az orvosi turizmusról?

Monica Ganea: Az orvosi turizmus szerepet játszik az ország közepén. Szerencsés vagyok, hogy Brassó választott engem, hogy itt gyakoroljam a szakmámat. Sok külföldi páciensem van, akik elégedettek azzal, hogy jó szolgáltatásokat kapnak elfogadható áron, mivel más európai országokban az ortodontiai kezelések sokkal többe kerülnek. Az ortodonciának anyagilag megfizethetőnek kell lennie. Igyekszem alkalmazkodni a jelenlegi gazdasági helyzethez, és örülök, amikor a külföldiek visszatérnek hozzánk és egy olyan címkét ragasztanak ránk, amely valóban jellemző ránk: mosolygós emberek, akik profin végzik a munkájukat.

C&B: Mit jelent Romániában ortodontusnak lenni?

Monica Ganea: A megelőzés mindenekelőtt. Függetlenül a körülményektől. Pontosság, precizitás, technika és játékos szellem. A feláldozások minden lépésnél jelen vannak, de remélem, hogy az egészségügyi rendszer lépést tart mindenkinek az igényeivel egy minőségi egészségügyi oktatás és tájékoztatás érdekében. Minden egy dologra koncentrál: a páciens egészségére! Ne felejtsük el, hogy egy egészséges élethez egészséges fogazat is szükséges. Szeretem látni, hogy az emberek nyugodtak, amikor belépnek a rendelőbe. Romániában ortodontusnak lenni azt jelenti, hogy befektetések egy csomója: anyagi, erkölcsi vagy akár érzelmi. És képesnek kell lenned arra, hogy mindig magaddal vidd. Néha, amikor egyedül vagy, egyfajta “egyszemélyes show”-vá válsz. Nem könnyű, de kielégítő.

C&B: A páciensekkel való kapcsolatban, milyennek kellene lennie egy fogorvos ortodontusnak – mi legyen a fő előny?

Monia Ganea: Mi, orvosok, közel kellene hogy legyünk az emberekhez, őszinték, tiszteletben kell tartanunk őket és elmondanunk, mit nem lehet elérni a kezeléssel. A fő előny az, hogy mindig a páciensek szükségleteit helyezzük az egyéni érdekek elé.

C&B: Mesélhetne vicces helyzetekről a tevékenységéből?

Monia Ganea: Minden nap adódik valami vicces helyzet, talán azért is, mert vidám természetű vagyok. A legviccesebb pillanat a pályafutásom elején történt, amikor általános fogászatot is végeztem, és sokat dolgoztam a kicsikkel. Egy kislány szinte könyörgött, hogy ne „csináljak vele chinuitát”. Egy másik kislány, aki egész idő alatt sírt, azt mondta, hogy „fáj a szíve és infarktusban van” 6 évesen. Egy idős bácsi elaludt a váróteremben, és a kutyája, aki a rendelő korlátjához volt kötve, minden arra járóra ugatott. Az úr aztán egy BUG Mafia dalra ébredt fel, ami a várószoba tévéjében szólt, és rémülten kérdezte, mi történt!

C&B: Milyen tanácsai vannak azoknak, akik csak kezdik vagy bizonytalanok?

Monica Ganea: Azt javaslom nekik, hogy legyenek kitartóak, tanuljanak, dolgozzanak azért, hogy elégedett emberek legyenek, ne a pénzért. Úgy kezeljék a pácienseket, ahogyan ők is szeretnének kezeltetni magukat, és garantálom, hogy sikeresek lesznek ezen a területen. Nem hiszem, hogy lennének bizonytalanok, mivel a rezidencián az ortodoncia a legkeresettebb szakirány!

C&B: Mit gondol, hogyan fejlődik a mai társadalom?

Monica Ganea: Mit gondolok? Nagyon sokat foglalkozom fiatalokkal, gyerekekkel, és amikor látom, mennyire szépen fejlődnek, csak optimista lehetek a társadalmunk jövőjével kapcsolatban, és úgy gondolom, hogy a változás csak az oktatáson keresztül jöhet.

C&B: Hogyan vesznek részt a fogorvosok / ortodontusok a lakosság oktatásában?

Monica Ganea: Emlékeztetek – erőfeszítés, hozzáállás, bevonódás. Szájegészségügyi oktatáson alapuló oktatási programokat valósítanak meg. Örülök, hogy az iskolák elfogadják ezeket az iskola-orvos partnerségeket. Ez egy plusz, amely később egészséges gyakorlatokat fog generálni. A rendelőmben is minden lehetőséget megragadok, hogy előmozdítsam mindazt, ami a fogászati esztétikával kapcsolatos. Az évek során többször is kísértem a lányomat, Ioanát óvodákba és iskolákba, hogy fogászati higiéniáról tartsunk órákat, és megtanítsuk a gyerekeket, hogyan gondozzák a fogukat! A mi szerepünk a mosolyok átalakítása, életet és értelmet adni nekik.

Hasonló cikkek

Legújabb Cikkek

This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).