Saturday, May 25, 2024
spot_imgspot_img
KezdőlapÉletmódDejan Kotarčić, PHUNK SMUGGLERS: Majdnem 40 év zenei előadása után azt mondhatom,...

Dejan Kotarčić, PHUNK SMUGGLERS: Majdnem 40 év zenei előadása után azt mondhatom, hogy nincsenek bennem bánatok.

A Phunk Smugglers a Duna mindkét partján kialakult román-szerb fúziót képviseli. A név a funk zene iránti szeretetükből inspirálódott, a ‘csempészés’ ötlete pedig a román-szerb határok gyakori látogatásából származik. A felállásukban szerepel Andrada Crețu – ének, Predrag Tasic – trombita és ének, Danilo Perkovic – billentyűk, Vladan Jonovik – gitár, Dejan Kotarcic – basszusgitár és Ranko Varga – dobok. Volt szerencsém rövid beszélgetésre a basszusgitáros Dejan Kotarčić-cel – egy fantasztikus egyénnel, akinek az élete a zenének szentelt.

C&B: Hogyan született ez a csoport, és mit érez erről a zenei projektről – a Phunk Smugglers-ről? Van-e hasonló valami a szerbországi vagy másutt lévő zenei színtéren?

Dejan Kotarčić: A PHUNK SMUGGLERS projekt a járvány idején született meg a zenekar tagjainak hosszabb együttműködéséből valamilyen formában. A funk zenekar létrehozásának ötlete már régóta létezett. Voltak olyan dalaink, amelyeket az idő múlásával komponáltunk, amikor a tagok egy coverprojekten dolgoztak együtt. Stílusában a zenekar a műfaj aranykorában van, valahol a ’70-es években némi kortárs hatással. Ami a funk zenekarokat illeti Romániában, több projekt is létezik ebben a zenei műfajban (Blazzaj, Groovy Bastards, Funkorporation, Funky Misfits, stb.). Ezek inkább egyfajta fúzió a funk alapokkal és a dzsessz, hip-hop, rock, reggae stb. hatásával.

C&B: Miért választotta ezt a karriert, amely sok éves tanulást igényelt?

Dejan Kotarčić: Úgy gondolom, hogy a zene választott meg, és hangszeren játszani egy logikus folytatás volt. Majdnem 40 év játék után azt mondhatom, hogy nincsenek bennem bánatok.

C&B: Ön szerint mi a sikeres zenész főbb tulajdonságai egy olyan iparban, mint a szerb zeneipar?

Dejan Kotarčić: Ahhoz, hogy valaki sikeres zenész legyen Szerbiában, nagyon kitartónak, elkötelezettnek kell lennie, és Belgrádban kell élnie, mert csak ott van esélye a sikerre. Ezek mellett nagyon magas szinten kell játszania hangszeren, mert sok minőségi zenész van különböző zenei stílusokból, akik hajlandóak még rosszabb anyagi feltételek mellett is játszani, csak hogy bekerüljenek a “felismert” zenészek körforgásába.

C&B: Indokolt és szükséges-e egy menedzser/ügynök hozzájárulása bármely zenei csoport/projekthez?

Dejan Kotarčić: Egy menedzser/ügynök hozzájárulása teljesen szükséges! Bármely üzletágban különböző “szakmák” vannak, amelyek részei ugyanannak az üzletnek. A zeneiparban véleményem szerint a menedzser pozíciója a kereskedő-eladó szerepét tölti be – vagyis egy zenekar és a zenét, amit létrehoz. Sajnos azok a menedzserek, akik hajlandók olyan zenekarokkal dolgozni, mint a Phunk Smugglers, nagyon ritkák a piacon. Az ok az, hogy a zeneiparban, a népszerű műfajokon kívül, mint például a turbo-folk (egyfajta szerb népzene-pop) és a népzene-pop, nem elterjedt – ami azt jelenti, hogy hiányzik a pénz ebben az üzletágban/tevékenységben.

C&B: Hogyan tekintik a zenét Szerbiában? Lehet-e megélhető jól zenéből, miután befejezte a tanulmányait?

Dejan Kotarčić: Ahogy korábban említettem, Szerbiában nagyon nehéz megélni a nem kereskedelmi zenéből. Nincs média tér a zenén kívül más műfajoknak. A fő színpadot a “dinoszaurusz” zenekarok foglalják el, vagyis azok a zenekarok, amelyek már az ’70-es, ’80-as és ’90-es évek óta léteznek, és nincs sok hely az új zenekaroknak. Úgy gondolom, ez valahogy hasonló Romániához.

Hasonló cikkek

Legújabb Cikkek

This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).