Tuesday, June 25, 2024
spot_imgspot_img
KezdőlapKarrierMihaela Bortoș: Egy sikeres karrier története a Konica Minoltánál

Mihaela Bortoș: Egy sikeres karrier története a Konica Minoltánál

Egy lebilincselő interjúban Mihaela Bortoș, a Konica Minolta Global Major Account csapatának tagja, lenyűgöző szakmai pályafutását mutatja be, a gazdasági sajtóban való kezdetektől a globális ügyfelek koordinálásában betöltött jelenlegi szerepéig. Karrierjét a kitartás, az innováció és az alkalmazkodóképesség jellemzi, Mihaela megosztja élet- és üzleti elveit, értékes tanácsokat nyújtva a pályakezdők számára. Emellett felfedezi a Konica Minolta által kínált fejlett dokumentumkezelési megoldásokat, visszatekintve a cég és csapatának fejlődésére az évek során.

C&B: Hogyan hangzik a szakmai fejlődésed története? Mesélj a szakmai utadról és jelenlegi szerepedről.

Mihaela Bortoș: 2003-ban kezdtem el dolgozni a Konica Minoltánál, abban az évben, amikor a két entitás, a Konica és a Minolta bejelentette egyesülését. Szoftveralkalmazások értékesítési területéről jöttem, és a hardver értékesítésre való átállás megkövetelte, hogy újrahangoljam az ügyfelekkel való korábbi munkamódszeremet. Később kiderült, hogy a szoftverértékesítésben szerzett hátterem nagyon hasznos volt, mert 2004-től a cég üzleti stratégiája az első szoftvermegoldások portfólióba történő bevezetésére irányult, amely jelentősen fejlődött ezen a területen az elkövetkező években.

Akkoriban az értékesítési csapat csak férfiakból állt, és sok éven át én voltam az egyetlen nő a csapatban. Nagyon sokat tanultam kollégáimtól, átvéve valamit mindegyikük munkamódszeréből, ami segített a férfiakból álló beszerzési csapatok előtt boldogulni.

Kis projektekkel kezdtem, és nem sokkal később rájöttem, hogy ha ezen a területen akarok maradni, nagyobb projektekre kell koncentrálnom. Több év után megalakult a világméretű Global Major Account csapat, amelynek szerencsém volt tagja lenni. Ma továbbra is ebben a csapatban vagyok, számos globális ügyfelet koordinálva, és még helyi szinten is sikerült különféle globális szerződéseket kötni. A jelenlegi ügyfelek számára kínált portfólió jelentősen diverzifikálódott, lefedve a nyomtatóberendezések és az azokhoz kapcsolódó szoftveralkalmazások területét, és még sok más területet. Jelenleg a Konica Minolta átfogó és versenyképes dokumentumkezelési megoldások portfólióját kínálja, a szerződések és számlák kezelésétől kezdve az elektronikus iktatáson, elektronikus aláíráson, munkafolyamatok automatizálásán át egészen az emberi erőforrások dokumentumkezeléséig.

C&B: Mi volt az a pillanat, amikor úgy döntöttél, hogy a sajtókarrieredről, a barikád másik oldaláról átváltasz egy globális szervezethez?

Mihaela Bortoș: Három évig dolgoztam a sajtóban. Még az egyetem alatt kezdtem riporterként a “Nine O’Clock” című romániai angol nyelvű kiadványnál. Ez egy különleges és rendkívül hasznos tapasztalat volt. Lehetőségem volt megismerkedni az akkori gazdasági környezettel, átélni a nagy privatizációk időszakát, részt venni a sajtótájékoztatókon, ahol ezeket bejelentették. Számos román és külföldi vezetővel találkoztam a pénzügyi-banki szektorban és más iparágakban is. Újságírói munkám révén lehetőségem nyílt azonnal az egyetem befejezése után átlépni a barikád másik oldalára, egy interjú után egy IT cég igazgatójával, aki felajánlotta, hogy dolgozzak a cégnél.

C&B: Mik az életelveid? És az üzleti elveid?

Mihaela Bortoș: Az alapelv, amely alapján irányítottam és továbbra is irányítom magam, a komolyság. Van 10-15 éves ügyfelem, akik tudják, hogy számíthatnak rám, és hogy bármikor szükségük van valamire, ott vagyok, és minden alkalommal igyekszem segíteni őket. Ezek olyan emberek, akikkel idővel a tisztelet és a bizalom alapjain építettünk baráti kapcsolatokat.

Úgy gondolom, hogy az életelvek az üzleti területre is kihatnak. A két terület – személyes és szakmai – nagyon szorosan összefügg, a szakmai rész pedig mindenki életének fontos és lényeges összetevője.

C&B: Milyen tanácsokat adsz a karrierjük elején állóknak vagy bizonytalanoknak?

Mihaela Bortoș: Soha nem láttam magam képesnek az értékesítésre. Inkább visszahúzódó és félénk voltam. Soha nem voltam az a típusú értékesítő, aki “beszédet” tart. Azáltal, hogy annyi emberrel találkoztam, nagy előnyöm volt, hogy “elvettem” valamit mindegyiktől. Úgy gondolom, hogy számomra, mint ember számára, ez volt a munka nagy előnye, hogy minden helyzetből tanulni tudtam, amelybe az értékesítői élet sodort.

Azoknak, akik pályájuk elején állnak, azt tanácsolnám, hogy próbáljanak tanulni mindenből, amit az élet hoz. Valami kicsivel kezdhetsz, de ha vannak értékeid, vágyad a tanulásra, és nyitott vagy az előtted álló dolgokra, nagy esélyed van arra, hogy egy napon rájössz, hogy a helyed pontosan ott van, ahol vagy, és amit csinálsz, az annak eredménye, aki vagy.

C&B: Mindannyian emlékszünk a híres Minolta reklámra az 1990-es évek elejéről. Milyenek ma a “Minolta emberei”?

Mihaela Bortoș: 2003-ban és sok éven át mindenhol a piacon ezzel a szlogennel találkoztunk, amely sokak emlékezetében hosszú ideig megmaradt. A Minolta emberek csapata nagyon állandó. Sok kollégám van, akik több mint 15-20 éve dolgoznak a cégnél, és ez sokat mond rólunk, mint csapatról. A mai csapat, akárcsak akkoriban, olyan, mint egy család. A csapatszinten felelősség van a jól végzett munka iránt, ahogyan kellemes légkör is, ahol az emberek jól érzik magukat, és úgy gondolom, hogy ezek a dolgok láthatók és átláthatók az ügyfelekkel való kapcsolatunkban is.

C&B: Egy szervezet legfontosabb erőforrásai az emberek. Ennek ellenére az alkalmazotti dokumentumok kezelésének kezelése bármely vállalat számára kihívást jelenthet, különösen az emberi erőforrás osztály szempontjából. A Konica Minolta portfóliójában van egy megoldás a HR dokumentumkezelésre. Mit mondhat erről?

Mihaela Bortoș: A HR osztályokon a munka világos nyilvántartást igényel, tevékenységeket, amelyek sok dokumentummal járnak, amelyek mindegyik munkavállalóhoz kapcsolódnak, biztonságos hozzáférést a dokumentumokhoz, és cégünk tapasztalata a dokumentumok kezelésében nagy előnnyel jár – a speciális igények és követelmények megértése. Ha ilyen igényekhez alkalmazkodó megoldással tud válaszolni, már a probléma több mint 70-80%-át megoldotta.

A HR dokumentumok nagyon különleges kihívást jelentenek, figyelembe véve azok mennyiségét és gyakoriságát, a típusok változatosságát, valamint a speciális jogszabályi követelményeket. A világjárvány által a munkamódszereinkre gyakorolt változások szintén hatással voltak erre a területre, és jelenleg olyan megoldásokat kínálunk, amelyek automatizálják a munkaszerződések távoli kitöltési és elektronikus aláírási folyamatait, a munkavállalói dokumentumok mappáinak szervezett tárolási megoldásait, hogy azok könnyen megtalálhatók legyenek mind a munkavállaló, mind a munkaadó számára, szabadságigénylési kérelmek kezelését, és nem utolsósorban a régi fizikai archívumok digitalizálását. Ez az utóbbi terület az, amelyre az utóbbi időben a legtöbb kérést kapjuk, tekintettel a dokumentumok hosszú távú megőrzésére vonatkozó kötelezettségekre, valamint a fizikai dokumentumok tárolásához szükséges hely korlátozásaira, amelyek egyre nagyobbak és egyre drágábbak.

Hasonló cikkek

Legújabb Cikkek

This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).