Saturday, May 25, 2024
spot_imgspot_img
KezdőlapKarrierA tehetségstratégiák művészete és tudománya Zsuzsa Szőke

A tehetségstratégiák művészete és tudománya Zsuzsa Szőke

Zsuzsa Szőke, a Cielo Talent Globális Tehetségfelvételi és Mobilitási Igazgatója, valamint Stratégiai RPO Vezetője, nagylelkűen megosztotta velünk történetét, vízióját és gondolatait a munkaerő kiválóságának előmozdításáról. További információk a karrierútjáról és arról, hogyan járul hozzá a munka jövőjének formálásához a szervezetnél.

C&B: Elmondaná néhány szóban, hogy ki is ön szakmailag és személyesen?
Zsuzsa Szőke: Zsuzsa vagyok, Erdélyben születtem és nőttem fel. 18 éves koromban Bukarestbe költöztem, hogy pénzügyi és idegen nyelvi tanulmányaimat folytassam, és aztán 15 évig ott maradtam. Nagyon analitikus és logikus ember vagyok, de egyben nagyon törődöm az emberekkel és igyekszem igazságos megközelítést biztosítani, ami formálja mindenki tapasztalatait. Ez a kettősség kísért tanulmányaimtól kezdve egészen a pályafutásom jelenlegi pontjáig, ahol egy globális TA és belső mobilitási funkciót vezetek.

C&B: Zsuzsa, említette, hogy élete során fennálló partnerséget alakított ki az analitikus és az emberközpontú agyterületei között. Megosztaná, hogyan formálta meg ez a kettősség a tehetségfelvételi és kezelési megközelítését?
Zsuzsa Szőke: A Tehetségfelvételi funkció minden vállalkozásban kulcsfontosságú stratégiai vertikum, akár vásároljuk, építjük vagy kölcsönözzük a tehetséget, mivel biztosítja a szükséges készségekhez és szakértelemhez való hozzáférést az innováció előmozdításához és a versenyképesség fenntartásához. Egyrészt a TA-nak meg kell értenie az üzleti vezérlőket a sikeres tehetségstratégiák kialakításához, másrészt fontos megőrizni szerepeink emberközpontú aspektusát, hogy kultúrát alakítsunk ki, amely az összetartozás és a cél érzetét kínálja, különösen a mai világban, ahol egyre több munkát automatizálhatunk vagy AI segítségével fejleszthetünk.

C&B: A tehetségfelvételbe „véletlenül” való bekerülése szerencsés karrierlépésnek bizonyult az Ön számára. Mikor vagy milyen élmény alapján jött rá, hogy ez az a terület, ahol lenni szeretne?
Zsuzsa Szőke: Sokféle munkát kipróbáltam, mint a tartalommarketing, pénzügy, általános HR, mielőtt a tehetségfelvételnél kötöttem ki. Számomra a TA tökéletes egyensúly az üzlet és az emberek, a stratégia és a műveletek között. Soha nem tudnék hosszú távon egyik vagy másik irányba elhajolni, de megtaláltam ezt az egyensúlyt, és tökéletesen elégedett vagyok vele.

C&B: Azt mondta, hogy a legnagyobb sikerét kíváncsi természetének és részletekre orientált karakterének tulajdonítja. Megosztana egy példát olyan helyzetről, ahol ezek a tulajdonságok döntő szerepet játszottak a sikerében?
Zsuzsa Szőke: Ezek a tulajdonságok formálták a karrieremet és hoztak el oda, ahol ma vagyok. Nagyon analitikus személyiség lévén, mindig kérdéseket teszek fel az összefüggések feltárása és a puzzle darabok összeillesztése érdekében, hogy megérthessem a nagyobb képet. Ez a kezdeti időszakomban még fontosabb volt, amikor folyamatos tanulási módban voltam, és ennek eredményeképpen ma már könnyen értem meg és oldok meg bonyolult problémákat.

C&B: Világszínvonalú tehetségfelvételi csapatok vezetése és fejlesztése nem kis teljesítmény. Mi volt a stratégiája a csapatok összehangolására és a stratégiák hatékony végrehajtására?
Zsuzsa Szőke: Nagyon szerencsés voltam, hogy olyan csapatokat építhettem és vezethettem, akik hisznek a minőségben. Nagy híve vagyok a transparent kommunikációnak, a vízió és stratégia megosztásának, és a csapataim támogatásának megszerzésének. Együtt megyünk keresztül a hullámvölgyeken, tanulunk belőlük, és napról napra egyre jobbak leszünk. Ügyfeleink, jelöltjeink és vezetőink elégedettsége áll az érdeklődésünk középpontjában, ezért természetes, hogy minden nap a legjobbunkat hozzuk.

C&B: A jelöltek szívét megnyerni elengedhetetlen a tehetségfelvételnél. Megosztana egy különösen emlékezetes élményt, ahol a megközelítése jelentős hatással volt egy jelölt döntésére?
Zsuzsa Szőke: Minden jelölt más személyiség, más háttérrel rendelkezik, és más törekvései vannak. Nagyon fontosnak tartom, hogy időt töltsünk velük, hogy ne csak a szakmai hátterüket értsük meg, hanem személyes tulajdonságaikat, motivációikat és körülményeiket is. Tanulunk tőlük, ők tanulnak tőlünk, és végül a munka legjutalmazóbb eleme, amikor nagy szerepet játszunk valaki útjának pozitívan életre szóló változásában.

C&B: Az inkluzív kultúra előmozdítása és a karrierlehetőségek teremtése központi helyet foglal el filozófiájában. Hogyan biztosítja, hogy ezek az elvek beépüljenek a tehetségfelvételi stratégiákba?
Zsuzsa Szőke: Egy globális TA és Belső Mobilitási funkció vezetése során kulcsfontosságú a fókusz lassú áthelyezése a készségalapú toborzásra és az öntudatlan előítéletek kiküszöbölésére a toborzási folyamatainkból. Egy igazán inkluzív kultúra előmozdítása kétségkívül egy állandó tanulási út. Nap mint nap tanulunk alkalmazottainktól, jelöltjeinktől és vezetőinktől, és folyamatosan javítjuk folyamatainkat, hogy ezen a téren egyre jobbak legyünk. Hiszem, hogy a transparent kommunikáció, az alázatosság és a nyitott szemlélet mind hozzájárulnak ehhez a kultúrához.

C&B: A munkaerőpiac és a technológia állandó változásával, milyen trendeket lát a tehetségfelvétel jövőjét alakítani a következő években?
Zsuzsa Szőke: Nem lehetne beszélni a TA jövőjéről anélkül, hogy említést tennék az AI által hozott innováció fontosságáról. De a technológia mellett a sokszínűség és inkluzió ugyanolyan fontos lesz, és hiszem, hogy ez már régóta esedékes, különösen a globális vállalkozásokban, hogy valóban innovatívak és versenyképesek legyenek. Végül egy eltolódást látok a tehetség vásárlásától a fejlesztésük felé, ami nagy hangsúlyt fog helyezni a tanulás és fejlődés, valamint a belső mobilitásra.

C&B: Egyedi útja és tapasztalatai alapján, milyen tanácsokat adna azoknak, akik a tehetségfelvétel és az emberi erőforrások területén szeretnének vezetői szerepet vállalni?
Zsuzsa Szőke: Legyen bátor, tegyen fel kérdéseket, kihívja a status quót és felelősséget vállal a fejlődéséért. Ön a saját útja vezetője, és az egyetlen korlátok, amelyekkel találkozik, azok, amelyeket választ, hogy ne legyőzze.

Hasonló cikkek

Legújabb Cikkek

This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).