Saturday, May 25, 2024
spot_imgspot_img
KezdőlapHírekGabriela Rosca, alapítója a SMART HR Eventnek: Technológia, Emberiség és Az Emberi...

Gabriela Rosca, alapítója a SMART HR Eventnek: Technológia, Emberiség és Az Emberi Erőforrások Fejlődése a Digitális Korszakban

Én vagyok Gabriela Rosca, a SMART HR Event alapítója. Ma a technológiáról beszélünk a Digitális Korszakban. A technológia csak olyan jó vagy olyan rossz, mint az azt használó személy. Ez a idézet emlékeztet minket az ember és a gépek közötti kettősségre, az emberi lélek és a technológiai innováció közötti egyensúlyra. A munkaerőpiac kontextusában ez a kettősség lényeges. Hogyan szolgálhat minket a technológia, és hogyan ne uralkodjon felettünk? Hogyan teremthetünk szinergiát az emberi szív és a gépek analitikus ereje között?

A nehézségek közepette rejlik az lehetőség.” – Albert Einstein.

Amikor Einstein ezt az axiómát megfogalmazta, kevesen gondolták volna, hogy ezt használhatjuk a humánerőforrások leírására a digitális korban. Az ebben a kontextusban rejlő lehetőség az innováció és a technológia integrálása annak érdekében, hogy támogassuk és fejlesszük az emberi potenciált.

Mit tehetünk?

Újraértelmezni az Alkalmazotti Élményt (EX): Az EX-nek többnek kell lennie, mint egy divatos kifejezés; valódi tükröznie kell, hogy a vállalatok hogyan bánnak és interakcióba lépnek alkalmazottaikkal. Rugalmas munkakörnyezetet, egészséges szervezeti kultúrát és autentikus növekedési és fejlődési lehetőségeket foglal magában.

Elmozdulás a “Menedzsment” felől az “Igazgatás” felé: Kulcsfontosságú olyan vezetők jelenléte, akik nemcsak adminisztrálnak, hanem inspirálnak, irányítanak és támogatnak is.

Céltudatos Technológiahasználat: A vállalatok gyakran technológiákat fogadnak el anélkül, hogy tisztán lenne a céljuk. Olyan technológiai megoldásokat válasszunk, amelyek valódi szükségleteket elégítenek ki alkalmazottak és a vállalat számára.

Átrendezni az Emberi Erőforrások Szerepét: Az emberi erőforrásoknak át kell alakulniuk az elsősorban adminisztratív folyamatoktól az innováció előmozdítóiává, a változásokat támogató vezetőkké.

Milyen megoldások állnak rendelkezésre?

Előrejelző Munkavállaló Kiválasztás: Az AI segítségével hatékonyabban tudjuk elemzeni a profilokat és azonosítani a megfelelő jelölteket. Azonban miután kiválasztották őket, az emberi interakció elengedhetetlen a kulturális illeszkedés és a jelöltek értékeinek értékeléséhez.

Folyamatos Képzés: A VR (Virtuális Valóság) és AR (Kiterjesztett Valóság) technológiák segítségével a képzés interaktívabbá válik és alkalmazkodóbb az egyéni igényekhez. Az alkalmazottak kockázatmentes szimulációkon keresztül tanulhatnak, felkészülve a való életben előforduló helyzetekre.

Valós idejű Visszajelzés: Az AI-alapú alkalmazások, amelyek azonnali visszajelzést nyújtanak az alkalmazottaknak, növelhetik az elkötelezettséget és a munkahelyi elégedettség szintjét.

Merre tartunk?

Jólét és Mentális Egészség: A vállalatok felismerik a szakmai és a személyes élet egyensúlyának fontosságát. A hangsúlyt az egészségmegőrző programokra, meditációra és akár pihenőhelyekre helyezik.

Rugalmassági Gazdaság: Az alkalmazottak, különösen a fiatalabbak, a rugalmasságot keresik. Ez nem csak egy trend, hanem strukturális változás a munkaerőpiacon. Az emberi erőforrásoknak módját kell találniuk annak, hogy integrálják és támogassák ezt a rugalmas munkaerőt.

Sokszínűség és Befogadás: Azok a vállalatok, amelyek támogatják a sokszínűséget és a befogadást, bizonyultak innovatívabbnak és ellenállóbbnak a változásokkal szemben. Az emberi erőforrásoknak kulcsfontosságú szerepe van a sokszínűség elősegítésében és támogatásában.

Egyik jelentős trend az „Emberi Kiegészítés”, amely a technológia felhasználását jelenti az alkalmazottak természetes képességeinek javítására és kiterjesztésére. Például az exoskeletonok viselése olyan területeken, mint az építészet vagy a raktározás, csökkentheti a fáradtságot és a sérülések kockázatát.

Egy másik trend az „Alkalmazotti Élmény Hiper-personalizálása”.

Az AI képes elemzések alapján személyre szabott ajánlásokat nyújtani az alkalmazottaknak, a képzésektől kezdve az irodai környezetben történő módosításokig.

Az emberi kreativitás és a technológia közötti együttműködés:

Az ember és a technológia olyanok, mint egy érem két oldala. Míg a technológia átveheti a monoton feladatokat, nem (még) érezhet, nem tudja megélni az empátiát, vagy valódi értelemben alkotni. Szükségünk van a technológiára az elemzésre és az optimalizálásra, de szükségünk van az emberekre az innovációra és az inspirációra.

Az új trendek, mint például a „Design Thinking” vagy az „Agilis Menedzsment”, hangsúlyozzák a közös munka és az alkalmazkodóképesség fontosságát. A technológia biztosítja az eszközöket, de a valódi innováció abból származik, hogy az emberek hogyan használják ezeket az eszközöket a bonyolult problémák megoldására. A gépi tanulás megmondhatja „mi” történik, de csak az emberi elme tudja megmagyarázni a „miértet”.

Gondoljunk egy festőre. A legfejlettebb eszközöket is használhatja a kreativitáshoz, de munkájának szívében a szenvedély, az érzelem és a vízió marad. Hasonlóképpen az emberi erőforrásokban a technológia az eszköz, de az emberi vízió és szenvedély marad elengedhetetlen.

Ahogy egy táncos partnerére támaszkodik a folyékony koreográfia létrehozásához, az emberek a technológiára támaszkodnak a modern világ bonyolultságának navigálásához. Az AI és a gépi tanulás az trendeket és mintákat azonosíthatja, de csak az emberi szív és elme képes értelmezni ezt az információt.

Arról beszélünk, hogy az emberi erőforrások újjászületéséről, ahol a technológia és az emberek kéz a kézben járnak azáltal, hogy alkalmazkodóbbá, ellenállóbbá és mindenekfelett emberibbé teszik a szervezeteket. Elfogadva és integrálva ezt a szimbiózist, újraálmodhatjuk, hogyan szervezzük, motiváljuk és értékeljük az emberi potenciált a digitális korban.

Hasonló cikkek

Legújabb Cikkek

This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).