Saturday, May 25, 2024
spot_imgspot_img
KezdőlapHírekValentin Anghel, az AVBS Credit vezérigazgatója: Tanácsos előre döntéseket hozni, amikor újra...

Valentin Anghel, az AVBS Credit vezérigazgatója: Tanácsos előre döntéseket hozni, amikor újra szeretnénk finanszírozni.

Az elmúlt évben az IRCC és a ROBOR emelkedése, valamint az utóbbi időkben tapasztalható kamatláb-ingadozások számos romániai változó kamatozású hitellel rendelkező embert érintettek. Egy meglévő hitel refinanszírozása az AVBS Credit szakemberei által javasolt sikeres eszközök egyike.

A kamatláb és a havi részlet csökkentése az egyik fő előnye annak, ha egy régi hitelt teljesen újra finanszírozunk, sokkal kedvezőbb feltételekkel. Tehát ha korábban egy bizonyos kamatlábú hitelt kötöttél, és jelenleg jobb és alacsonyabb kamatlábú hitelből profitálhatsz, mint amilyet már rendelkezel, az adósok számára elérhető lehetőség a refinanszírozás.

Azok a jelzáloghitelek és Új Otthoni hitelek, amelyeket korábban a hitelezők kötöttek, jelenleg több mint 8%-os IRCC-hez kötött változó kamatlábakkal rendelkeznek.

Azok a jelzáloghitelek és Első Otthoni hitelek, amelyeket korábban a hitelezők kötöttek, jelenleg több mint 9%-os ROBOR-hoz kötött változó kamatlábakkal rendelkeznek.

Ezen kamatlábak és a hozzájuk kapcsolódó részletek csökkentése érdekében, amelyek nehezen törleszthetővé váltak, a megoldást az jelenti, hogy a hitelt lejben vagy euróban rögzített kamatlábúra cseréljük, 3 vagy 5 éves időtartamra.

Az EUR alapú jelzáloghitel rögzített kamatlábja 3 vagy 5 évre kezdve 4,95%-ról indul, beleértve az életbiztosítást. A hitel 4. vagy 6. évétől a visszafizetésig a kamatláb változóvá válik, a bank marginja 2,85% + EURIBOR 6M. Ez jelenleg a legolcsóbb refinanszírozási jelzáloghitel.

A RON alapú jelzáloghitel rögzített kamatlábja 5 évre kezdve 6,90%-ról indul, amelyhez hozzáadódik az életbiztosítás költsége. A hitel 6. évétől a visszafizetésig a kamatláb változóvá válik, a bank marginja 2,1% + IRCC.

A rögzített kamatlábú jelzáloghitelek mind a korábban kötött változó kamatlábú jelzáloghiteleket, mind az Új Otthoni és Első Otthoni hiteleket refinanszírozhatják. Még azok az Új Otthoni és Első Otthoni hitelek is, amelyeket 5 évnél kevesebbre kötöttek, refinanszírozhatók a Pénzügyminisztériumtól megszerzett refinanszírozási megállapodás birtokában.

A Pénzügyminisztériumtól származó refinanszírozási megállapodás általában 30 nap alatt érkezik meg. Ebben az esetben a hitelügynökök azt javasolják, hogy nyújtsák be a refinanszírozási dossziét a banknak, és szerezzenek pénzügyi előzetes jóváhagyást a hitelre. Ezzel a módszerrel az adós időt nyer és tartalékot képez a refinanszírozási ajánlatra, megóvva magát az esetleges kívánt kamatláb elvesztésétől.

A bankok gyakran igazítják finanszírozási ajánlataikat, így a kamatlábak csak rövid ideig érvényesek lehetnek. A hitel előzetes jóváhagyása 30 és 180 napig érvényes, a banktól és a hiteltípustól függően.

Amikor az adós megkapja a Pénzügyminisztériumtól származó refinanszírozási megállapodást, a refinanszírozási dosszié további jóváhagyási szakaszokon megy keresztül a bankban.

Ezért ajánlott előre meghozni a döntéseket, ha a refinanszírozást fontolóra veszi, hogy az új kamatlábak ne interveniáljanak.

Ahol az IRCC-t 2023. április 1-jétől ismét növelik, a jelenlegi 5,71%-ról 5,98%-ra, a refinanszírozási lehetőség a legjobb, legbiztonságosabb és legnyugtatóbb döntés, amit egy adós megtehet annak érdekében, hogy ne érintse őket a banki indexek közeljövőbeli ingadozása.

Itt van egy refinanszírozási számítás egy 5 évre fix kamatlábú lej alapú jelzáloghitelre, miután korábban 5000 eurós korai törlesztést hajtottak végre az induló hitelből:

Első Ház-hitel, 2015-ben kötve, legfeljebb 30 éves futamidőre.

Kezdeti hitelkamat: 2%-os bank margin + ROBOR.

Jelenlegi egyenleg: 59 000 euró = kb. 295 000 lej.

Megmaradt időtartam: 22 év (264 hónap).

Jelenlegi hitelkamat az éves FNGCIMM-díjjal együtt: kb. 9,04%.

Havi részlet = 2578 lej.

Összesen fizetendő a megmaradt 22 év alatt: 680 530 lej;

Az adós 5000 eurós korai törlesztést hajt végre a 59 000 eurós egyenlegből, úgy döntve, hogy megtartja ugyanazt a részletet, de csökkenti a hitel futamidejét.

Jelenlegi egyenleg: 54 000 euró = kb. 270 000 lej;

Visszafizetési időszak: 17 év (204 hónap), kb. 5 év csökkenése.

Ezután az adós refinanszírozza egy 5 évre fix kamatlábú jelzáloghitelbe.

Az első 5 évig rögzített kamatláb: 6,90% + életbiztosítás.

Refinanszírozási visszafizetési időszak: 17 év (204 hónap).

Havi részlet: 2322 lej. (biztosítással együtt)

Az elkövetkező 17 évben teljesen fizetendő összeg: 473 585 lej.

„A változó kamatozású hitel refinanszírozásának döntése egy 3 vagy 5 évre fix kamatlábú jelzáloghitelbe meg kell hozni, mielőtt az adós képtelenné válna a fizetésre, mert egyszer, hogy képtelen a fizetésre, a refinanszírozás lehetetlenné válik. Tehát ha már nem szeretnétek a ROBOR / IRCC által érintve lenni, szeretnétek, hogy a részlet csökkenjen és 3-5 évre fix értéken maradjon, akkor most az ideje a refinanszírozásnak. 2023. április 1-jétől az IRCC ismét emelkedni fog, nem sokkal, de növekedni fog. 2023. július 1-jétől valószínűsíthető, hogy az IRCC nagyon kis mértékű csökkenést fog regisztrálni, szinte észrevehetetlenül a románok számára, de ez a minimális csökkenés az első pozitív jel a banki piac fellendülésének. Az IRCC index pontos értéke a 2023. július 1. és szeptember 30. közötti időszakra a március végén lesz elérhető. Még mindig nem tudjuk előrejelezni, hogy az IRCC kezdi-e negyedéves csökkentési ciklusát már az idén közepétől, ezt a következő 6-12 hónapban fogjuk megtudni. Tehát a refinanszírozás továbbra is a legjobb opció marad az adósok biztonsága és a részletek biztosítása szempontjából” – mondja Valentin Anghel, az AVBS Credit vezérigazgatója és alapítója.

A refinanszírozási folyamat során a hitelközvetítő egy elengedhetetlen szakember, aki segíthet az adósoknak a legjobb és legmegfelelőbb refinanszírozási ajánlatok azonosításában.

Az AVBS Credit több mint 35 bankkal és nem banki pénzintézettel dolgozik Romániában, és a szolgáltatások ingyenesek azoknak a klienseknek, akik hitelt választanak. Az AVBS Credit tagja az A.R.B.C.-nek (Román Hitelközvetítők Egyesülete).

Hasonló cikkek

Legújabb Cikkek

This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).