Saturday, May 25, 2024
spot_imgspot_img
KezdőlapHírekAdina Foldager, az Adinish alapítója: Előrejelzünk egy kihívásokkal teli évet 2022-re, sok...

Adina Foldager, az Adinish alapítója: Előrejelzünk egy kihívásokkal teli évet 2022-re, sok veszteséggel és tele meglepetésekkel.

Adina Foldager, a 38 éves nő, Románia első skandináv bababoltjának és az ország első prémium “egyablakos” koncepciójának alapítója. Több mint 15 év nemzetközi tapasztalattal rendelkezik a babagondozási iparágban. Adina Romániában született, jelentős részét életének Németországban tanult és élt. Jelenleg férjével és üzlettársával, Ture Foldagerrel, valamint két gyermekükkel, Annabellával és Bertillel Dániában él. Adina tevékenységeit a két ország között osztja meg, Dánia a család bázisa a gyerekek oktatása, iskolái és az általa és férje által ott birtokolt vállalkozások miatt. Romániában Adina intenzíven foglalkozik az Adinish fejlesztésével, míg Dániában Ture kezeli a család tulajdonában lévő egyéb projekteket.

C&B: Ismertesse vagy határozza meg üzleti tevékenységeit!

Adina Foldager: Tevékenységem magában foglalja az Adinish vállalat összes üzleti folyamatát. A különböző piacok és terjeszkedési ötletek folyamatos kutatásától kezdve, szükség esetén a csúcsidőszakokban történő rendelések csomagolásáig. Mindig is az a típusú vezető voltam, aki csatlakozik a csapathoz, ahol szükséges. Állandó agyviharban vagyok, hogy valami újat hozzak a koncepciómhoz, új városokban és országokban működjek, amennyire csak lehetséges terjeszkedni. A marketingcsapattal együtt új kampányokat hozunk létre a Romániában általunk képviselt exkluzív márkák és az Adinish márkaismeretének növelésére. Kezelem a beszerzéseket és a kapcsolatot a szállítókkal. A showroom csapatával együtt biztosítom annak zökkenőmentes működését. Támogatom az Ügyfélszolgálati csapatot a napi eljárásokban és a kapcsolattartásban az ügyfelekkel, szállítókkal, szállítási vállalatokkal és a raktárral. A forgalmas időszakokban támogatom a raktári csapatot a rendelések csomagolásában, hogy azok a lehető leggyorsabban eljussanak ügyfeleinkhez. Kezelem az Adinish csapatának és partnereinek képzését, és útmutatást adok azoknak az ügyfeleknek, akik hozzánk jönnek és szükségük van a javaslatainkra. Ezek csak néhány példát jelentenek a napi tevékenységeimre. Ne felejtsük el, hogy kezdetben minden eljárást magam végeztem. Több mint egy évbe telt, mire felvettük az első alkalmazottunkat. Jelenleg az Adinishnek 15 elkötelezett alkalmazottja és munkatársa van, és értékelem támogatásukat a különböző részlegekben.

C&B: Mi a karrierje vagy üzleti tevékenysége története?

Adina Foldager: Ki gondolta volna? 😊 Nem kevés alkalommal tekintek vissza szakmai életem e filmjére. Németországban egy duális rendszerben tanultam – elmélet és sok gyakorlat kombinációja. Egy sörgyártó gépek gyártásával foglalkozó vállalatnál kezdtem dolgozni és tanulni. Tanulmányaim során a program részét képezte, hogy teljesen minden részlegében részt veszek az adott ványalatnak, míg az iskolában az elméletet tanultam. A hároméves iskola befejezése után a tanulmányaimat folytató vállalat lehetőséget kínált nekem, hogy szerződést hosszabbítsak mint az értékesítési osztály asszisztense. Szerettem volna előrelépni, és javasoltam, hogy folytassam tanulmányaimat, ezúttal műszaki irányban, mint kiegészítés a gazdaságiakhoz. Azonban a vállalat vezérigazgatója, egy körülbelül 80 éves úriember úgy vélte, hogy a nőknek nincs helyük az értékesítésben; gyereket szülnek, és nem lehet rájuk számítani. Próbáltam bebizonyítani, hogy téved, amíg be nem avatkozott a pénzügyi válság, és félidejűre váltottam. Ez, együtt a vállalatvezető vezetési módszereivel, arra késztetett, hogy másik munkát keressek. Így lettem egy gyermekülések és babakocsik gyártásával foglalkozó vállalat 30. alkalmazottja. Ügyfélkapcsolati asszisztensként kezdtem, majd majdnem 8 év alatt négy előléptetésen mentem keresztül. Amikor ebből a vállalatból kiléptem, a csoport világszerte üzletfejlesztési igazgatója voltam, aki három saját márkájának fejlesztéséért felelt, és több mint 20 000 kollégával rendelkeztem világszerte.

Egy ajánlatot kaptam, hogy vezessek egy gyermekbelsőépítészeti start-upot Dániában, és kevesebb mint 3 év alatt sikerült ezt a márkát 45 országba kiterjesztenem, egy 35 fős csapattal és több mint 15 millió EUR forgalommal.

Három és fél évvel ezelőtt férjemmel vállalkozói útra léptünk, és így született meg az Adinish koncepciója Romániában.


C&B: Milyen látomásai voltak gyermekkorában/serdülőkorában, és mik vannak most?

Adina Foldager: Az 5. osztály óta ügyvéd szerettem volna lenni, de sajnos családom anyagi lehetőségei nem tették lehetővé ezen álom támogatását. Azon generációhoz tartozom, amelynek jelentős összeget kellett fizetnie egy ügyvédi iroda gyakorlatáért. Ennek ellenére rendkívül szerencsésnek tartom magam az életben adódó lehetőségekért, és szeretem a munkámat, a karrieremet és azt az iparágat, amelyben oly sok éve tevékenykedem.

C&B: Hogyan befolyásolta/érintette a tevékenységét a járványhelyzet, és milyen következtetésekre jutott?

Adina Foldager: A babagondozási iparág kevésbé érintett a pénzügyi válságokhoz képest más szektorokhoz viszonyítva. A babák születni fognak, és a családoknak mindig szükségük lesz termékekre számukra. Egyrészt a járvány pozitívan érintett minket, mert ez vezetett egy baba boomhoz.

A járvány negatív hatásai számosak. Kezdetben érintett és késleltetett termelésekkel szembesültünk, később pedig megnövekedett szállítási árakkal, néha nevetséges szintekig. 2021 utolsó 6 hónapjában minden beszállítótól átlagosan három áremelést kaptunk. A járvány előtt lehetett egy emelés januárban minden évben, de biztosan nem minden beszállítótól. Az “erőviszonyok miatti kényszerhelyzet” hivatkozással áradatát kaptuk az emeléseknek. A termék elérhetőségének megerősítései gyakorlatilag nem léteztek. Olyan esetek voltak, amikor ügyfeleinket hét különböző alkalommal tájékoztattuk a készlet feltöltéséről négy hónapon belül. Ennek kezelésére jelentős összeget fektettünk be készletekbe, ami magával hozza a lekötött tőkét. A “szállításért fizetendő felár”, amely minden beszállító számláján állandó tétellé vált, minket terhelt, ahogy sok más áremelést is, mert valahogy nem lehet két hétenként megváltoztatni a termékek értékét, ahogy kaptuk őket. Mindezek a helyzetek jelentős hatással voltak cégünk nyereségességére. Amikor a kormány úgy döntött, hogy csak a beoltott személyeknek van szabad hozzáférésük különböző helyszínekhez, ez érintett minket. Célközönségünk – terhes nők és újdonsült anyák – továbbra is nagyrészt szkeptikus a vakcinációval kapcsolatban, ami tükröződött az Adinish showroom adataiban. Bár erős online jelenlétünk van, a járvány kezdete óta mindig éreztük azokat a drasztikus törvényeket, amelyek néhány hétre megfagyasztották a gazdaságot. Mindig érezhettük a fogyasztói magatartás változását, amíg valamelyest alkalmazkodtak az adott pillanat szabályozásaihoz.

2022-re kihívásokkal teli évet várunk, folytatódó áremelésekkel, késedelmekkel, sok veszteséggel és tele meglepetésekkel.

C&B: Milyen tanácsai vannak azoknak, akik vállalkozást indítanak vagy bizonytalanok?

Adina Foldager: Mindig is hittem abban, hogy az ötlet csak az 1%, a többi csak kemény munka. A vállalkozás sok elkötelezettséget, izzadságot, bevonódást, erőfeszítést, befektetést, kockázatot, veszteséget, álmatlan éjszakákat, hétvégéket, ünnepeket, születésnapokat, dolgozott vakációkat… igényel. Egy vállalat stabilizálása 3-5 évig tarthat, tehát elszántság és következetesség szükséges ezen út választásakor. El tudja képzelni magát a komfortzónáján kívül, és hosszú távon elköteleződni egy ilyen életmód mellett?

Úgy gondolom, fontos, hogy mindenki és család válaszoljon ezekre a kérdésekre és megfelelő döntést hozzon. Az életben mindennek ára van, és még ha azt gondolja is, hogy csak magának fog dolgozni és azt teszi, amit akar, sajnos nem pontosan így van.

C&B: Mik az Adinish tervei 2022 elejére?

Adina Foldager: 2022-ben új weboldallal és egy hatékonyabb és jobban működő rendszerrel kezdünk, amely egyszerűsíti a munkánkat és a terjeszkedést. Több showroomot szeretnénk nyitni Iași, Timișoara, Constanța és Brașov városaiban, saját tulajdonban vagy franchise keretében. Erősen összpontosítunk a Magyarországra való terjeszkedésre, és reméljük, hogy partnereket találunk a Moldovai Köztársaságban, és portfóliónk új márkákkal és termékekkel bővül.

C&B: Tekintettel a külföldi üzleti tapasztalataira, milyen főbb különbségek vannak az külföldön és Romániában működő vállalkozások között?

Adina Foldager: Külföldön sokkal kevesebb bürokráciával és több támogatással találkozunk a hatóságok és bankok részéről. Dániában egy vállalkozót értékelnek az általa fizetendő adók és teremtett munkahelyek miatt. Egyébként nem mondanám, hogy nagyon különböznénk. Ugyanazok a gondok, aggályok és kihívások.

C&B: Kérem, adja meg saját meghatározását a társadalomra, vállalkozásokra és karrierre Romániában vonatkozóan!

Adina Foldager: Nézőpontomból a FELELŐSSÉG a szó, ami összeköti ezt a három szegmenst. Gyakran hallom, hogy szeretnénk, ha Románia olyan lenne, mint külföldön, de úgy is cselekszünk, mint külföldön? Komolyan vesszük szerepünket abban a társadalomban, ahol élünk? Vagy abban a vállalatban, ahol dolgozunk? Függetlenül attól, hogy milyen szakmát gyakorolunk, rendkívül fontosnak tartom, hogy felelősséget vállaljunk mindenért, amit csinálunk. Tudatosítani kell, hogy egymás nélkül semmit sem tehetünk, és csak együtt változtathatunk meg valamit, legyen szó a társadalomról, egy vállalatról vagy egy családról.

Hasonló cikkek

Legújabb Cikkek

This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).