Sunday, May 19, 2024
spot_imgspot_img
KezdőlapHírekÜgyvéd Viviana Alexandra Botoaca: „A joggyakorlás csak szenvedéllyel és annak iránti szomjjal...

Ügyvéd Viviana Alexandra Botoaca: „A joggyakorlás csak szenvedéllyel és annak iránti szomjjal űzhető; bizonytalanságnak nincs helye.

Viviana Alexandra Botoaca a BVA Ügyvédi Iroda alapító partnere, korábban a Mușat & Asociații társultjának volt. Több mint kilenc éves tapasztalattal rendelkezik, jogi képviseletet és optimalizálási szolgáltatásokat nyújt az ország néhány legnagyobb vállalatának. Szenvedélyét a jog, a természettudományok és a külföldi nyelvek iránt ötvözve, elvégezte a Türk-Román Nemzetközi Informatikai Gimnáziumot, mesterdiplomát szerzett a Párizsi Egyetem – Sorbonne Nemzetközi és Európai Üzleti Jogon, és LLM fokozatot szerzett a Nemzetközi Választottbíróságon. Kedvesen válaszolt néhány kérdésünkre.

C&B: Mik a fő területei a gyakorlatában?

Viviana Alexandra Botoaca: “Jogi gyakorlatomnak két fő iránya van. Az első a jogi tanácsadás és képviselet nyújtása büntető-, polgári- és kereskedelmi jog területén, az olyan szektorokban mint a mezőgazdaság, IT, orvostudomány, fegyverek és lőszer, szállítás, és ingatlan. Ebben a tekintetben belföldön és nemzetközi szinten is segítettem egyéneket és jogi személyeket, jogi képviseletet biztosítva tárgyalásokon, peres eljárásokban, és jelentős határokon átnyúló tranzakciókban. Például sikeresen nyújtottam jogi segítséget és képviseletet a Microsoft ügyben, külföldi orvosi vállalatoknak (mint a Vinci Aesthetics csoport), mezőgazdaságban (mint a Rodbun, Map Agricultura), tárgyalásokon nagy európai vállalatok között, tengeri szállítási vállalatoknak (mint a Romnav), és a Román Vakok Szövetségének.

Ezzel párhuzamosan tevékenységem második iránya a vállalkozások folyamatos optimalizálása annak érdekében, hogy felfelé ívelő pályán érjék el maximális fejlesztési potenciáljukat. Úgy gondolom, hogy egy ügyvéd szerepe nem korlátozódhat csak a kedvezőtlen helyzetekben nyújtott jogi segítségre, hanem biztosítania kell egy ügyfél teljes üzleti tevékenységének harmonikus fejlődését is. Az általam kezdeményezett jogi és üzleti optimalizálási folyamat magában foglalja a fejlesztési akadályok vagy veszteségforrások azonosításában nyújtott jogi segítséget, javaslatokat a csökkentésükre vagy kiküszöbölésükre, a vállalatvezetés belső jogi mechanizmusainak javítását, és olyan projektek javasolását, amelyek potenciállal bírnak az adott vállalatok fejlesztésére.”

C&B: Mi a szakmai fejlődésének története?

Viviana Alexandra Botoaca: “Egyetemi diplomám megszerzéséig öt idegen nyelvet tanultam (német, török, angol, francia és spanyol). Jogi pályafutásom első négy évében nagy ügyvédi irodákban dolgoztam, egy olyan környezetben, ami lehetővé tette számomra, hogy megfigyeljem a kivételes és tapasztalt ügyvédek megközelítését, tanuljak, folyamatosan túllépjek a saját határaimon, és kiválasszam azt a szakmai irányt, amit követni szeretnék. Fokozatosan azonban megerősödött bennem az önálló munkavégzés vágya, hogy saját projektjeimet és együttműködéseimet válasszam ki. Egy döntő pillanat volt, amikor egy ügyfelem számára sikeresen lezárult tárgyalás után az ellenfél később az én jogi szolgáltatásaimat kereste, és ekkor tartottam alkalmasnak saját gyakorlatom elindítását.”

C&B: Milyenek voltak a gyermekkori/serdülőkori víziói, és milyenek most?

Viviana Alexandra Botoaca: “Gyermekkoromban kiálltam azokért, akiket igazságtalanul bántalmaztak, és különböző ügyekért szálltam síkra, amelyeket igazságosnak tartottam a közösségeim számára. A gimnáziumban kiválasztottak, hogy részt vegyek a Youth Leaders International programban, amely során az első beszédemet tartottam az Oxfordi Egyetemen arról a pályáról, amit követni akartam – a jogról. Később részt vettem vitákban az Európai Parlamentben jogalkotási kérdésekről, és a gyermekkori víziók egy jogi pálya hivatásává alakultak.

Jelenleg a víziók lényegében hasonlóak a gyermekkoriakhoz, ami azokat az embereket és projekteket illeti, akikkel együttműködöm, vagy amelyekbe bevonódom, csak minden egyre nagyobb léptékben bontakozik ki.

Észrevettem, hogy gyakran a nemzeti jogrendszerben, különösen a peres eljárások tekintetében, jól kitaposott utakat használnak, és vonakodnak az új jogalkotási megközelítések kipróbálásától. Ezért jelenleg, nemzeti szinten a vízió az, hogy megváltoztassuk a joggyakorlatot, ahol bizonyos megoldások, amelyek már nem alkalmazkodnak a mai társadalomhoz, gyökeret vertek. A nemzeti jogszabályok megközelítése és értelmezése atipikus, néha ellentétben áll az általános perspektívával, de új megoldásokat keresek és találok, mindig az egyes peres ügyekre szabva, és a saját víziómban való bizalom sikeresnek bizonyult.”

C&B: Hogyan befolyásolja a munkáját a járványhelyzet?

Viviana Alexandra Botoaca: “Ebben a járványhelyzetben, bár kihívásokkal teli időszak volt, a jogi tevékenységem folytatódott, sőt új irányokban is fejlődött. A bíróságokkal kapcsolatban tevékenységük csökkenése késleltette a folyamatban lévő peres ügyek eldöntését, de bizonyos szempontok javultak. Például a digitalizációs folyamat (elektronikus akták), a távoli kommunikáció a bíróságokkal és az ügyekre vonatkozó fix órák beállítása felgyorsult, megoldások, amelyek a jövőben használva lesznek, és jelentősen csökkentik azt az időt, amely korábban elveszett.

A bíróságok inaktivitása által felszabadított időt törvényhozási és humanitárius projektek fejlesztésére használtam fel a helyzet támogatására márciusban. Például március elején megfogalmaztam a Covid-19 megelőzésére és leküzdésére vonatkozó törvénytervezetet az élelmiszer-értékesítési központokban, gyógyszertárakban és benzinkutakon (olyan megoldásokkal, mint a maszkviselés, fertőtlenítőszer-adagolók telepítése ezekben a központokban, megoldások, amelyek most országszerte megvalósulnak), és elindítottam két partnerrel együtt a projektet Együtt teszteljük az orvosi személyzetet Romániában, amely során ezrekkel adományoztunk teszteket Románia kórházainak.

A járványhelyzettel kapcsolatos tevékenység következtetése az, hogy mindig nyugodtnak és összpontosítottnak kell maradni, figyelni és folyamatosan alkalmazkodni minden felmerülő helyzethez, hogy minden helyzetben megtalálhassuk a lehetőségeket és a pozitív szempontokat.”

C&B: Milyen tanácsai vannak azoknak, akik a kezdetén állnak vagy bizonytalanok?

Viviana Alexandra Botoaca: “Azoknak, akik a kezdetén állnak, alapvetően fontosnak tartom, hogy reális célokat tűzzenek ki, és kitartóan kövessék azokat, megőrizve egyfajta rugalmasságot, bízva saját erősségeikben és vízióikban, mivel a jog területe korlátlan. Készüljenek fel és legyenek kíváncsiak a tanulásra, keményen dolgozzanak, értsék meg, hogy folyamatosan fejlődniük kell, és mindig legyenek őszinték, mivel ez alapvető a hosszú távú, gyümölcsöző együttműködések fenntartásához.

Azoknak, akik bizonytalanok… Úgy gondolom, hogy a jog gyakorlását csak szenvedéllyel és annak iránti szomjjal lehet űzni, és amikor van szenvedély, nincs helye a bizonytalanságoknak.”

Hasonló cikkek

Legújabb Cikkek

This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience.