Saturday, May 25, 2024
spot_imgspot_img
KezdőlapKülönleges VendégCosmin Baiu: 3 rész vagy egy csapat a finanszírozási tevékenységekhez

Cosmin Baiu: 3 rész vagy egy csapat a finanszírozási tevékenységekhez

Szeretném kezdeni ezt az szerkesztőségi cikket egy személyes tapasztalatokon alapuló következtetéssel, amelyet az üzleti élet vezetőivel folytatott beszélgetéseim erősítenek meg: A rossz kommunikáció a pénzügyi támogatóval veszélyeztetheti egy potenciális projekt elvesztését. Ezért elsődleges fontosságú a finanszírozást igénylő projekt (hitel, lízing stb.) előtérbe helyezése.

Fontos megérteni, hogy az esetek több mint 95%-ában az üzletember nem közvetlen kapcsolatban áll a döntéshozóval, ezért szükség van egy stratégia kialakítására ebben az értelemben. Gyakorlatban, ha a döntéshozó részlege nem kap teljes képet a projektről a front office által nyújtott dokumentumok és információk révén, a finanszírozás esélyei jelentősen csökkennek.

Előfordult már olyan helyzet, hogy egyes bankok jóváhagyták a projektet, míg mások nem? Elgondolkoztál már azon, hogy miért történik ez? Szigorúbb vagy laza kockázati irányelvek miatt? Nem. A döntéshozó üzleti képviselője hogyan értette meg a projektet és hogyan mutatta be tovább. Ideális esetben egy finanszírozásra szoruló projekt üzleti tervét a pénzügyi intézmény kereskedelmi képviselőjének segítségével kell kidolgozni vagy legalább finomítani, hogy az elemző bizottság valódi potenciálját megértse a projektnek, és a jóváhagyás esélyei maximalizálódjanak.

Gyakorlatilag a szerződés és a projekt sikere attól függ, hogy hogyan van felépítve a finanszírozási dosszié. Ne felejtsük el, hogy a hitelbizottságnak korlátozott ideje van rendelkezésére. Tegyünk egy gyakorlati gyakorlatot, és képzeljük el, hogy ez a bizottság egy történetet hallgat. Ha a történet részletesen és jól érvelten van előadva, kevés megválaszolatlan kérdéssel, akkor annak a jó befogadásának a lehetőségei nagyon magasak. Ha a történet sok ismeretlenre és számos kérdésre ad okot, akkor a közös döntés az lesz, hogy a pénzügyi intézmény sok kockázattal szembesül – ezáltal a jóváhagyás esélyei alacsonyabbak. Tudom, hogy az üzletembernek (legalábbis elméletileg) minden megoldása és válasza van. Nos, a kérelmező nem vesz részt azon a döntéshozói ülésen.

Más szóval, ha a projekt története jól bemutatva van, mind az erősségek, mind a gyengeségek figyelembe vannak véve – nincsenek kockázatmentes projektek – a finanszírozás biztosításának esélyei nagyon magasak.

Fontos tudni azt is, hogy akik a bizottságot alkotják, nagy tapasztalattal rendelkeznek, és sok olyan helyzettel találkoztak, amelyek hasonlóak a megvitatott projekthez.

Még egy állítást teszek a tapasztalatból – sok üzletember nem igazán érti meg vállalkozásának pénzügyi aspektusát. Ezt azért mondom, mert gyakran összefoglalóan mutatják be a projekteket, és azokat különbözőképpen értelmezik az üzletember, a pénzügyi igazgató és a pénzügyi támogató.

Mi a megoldás? Amikor ingatlant

vagy valami nagyon fontosat és értékeset vásárolsz, tanácsadóhoz vagy ingatlancéghez fordulsz, még akkor is, ha látszólag további költségeket jelent. Valójában a kockázat csökkentéséről és a beszerzési igényeidnek megfelelővé tételéről van szó. Ugyanígy úgy gondolom, hogy független tanácsadókhoz kell fordulnunk, akik nem állnak kapcsolatban a finanszírozási intézménnyel vagy a kérelmező pénzügyi osztályával, de mindhárom fél érti egymást. Három félről beszéltem, mert ez a valóság – az üzletember, a pénzügyi támogató és az kérelmező könyvelő/pénzügyi igazgatója. Mindegyiküknek más a nézőpontja ugyanazon pénzügyi és működési információk alapján. Innen könnyen megérthető, mi a siker receptje.

Cosmin Baiu, Hitelprojektek Tanácsadója

A szerzőről:

Cosmin Baiu az egyik legsikeresebb fiatal vezető menedzser a román piacokon, lenyűgöző pályával, amely magában foglalja a pénzügyi szektort – vállalati banki, a közszférát – állami garanciák, és az ipari szektort – legutóbbi pozíciója a Románia legnagyobb ipari komplexumának, a Chimcomplex SA helyettes vezérigazgatója.

Ő az egyik legolvasottabb pénzügyi elemzésekről, csalás elleni küzdelemről és vezetésről szóló kötetek szerzője Romániában, köztük: „Pénzügyi elemzés egyszerűen”, 1. és 2. kötet, Evrika Kiadó 2018 és 2019; „Vezető vagy Csalfa?”, Evrika Kiadó 2020; „Vállalkozó nehézségben … Pénzügyi támogatást keres!” Evrika Kiadó 2020.

Egy francia Executive MBA program végzős hallgatójaként Cosmin Baiu többféle módon támogathatja vállalkozását: Befektetési projekt elemzés, paraméterezés és üzleti terv kidolgozása, mind új beruházásokhoz, mind munkatőke emeléséhez; Képviselet a pénzügyi intézményekkel való üzletekben a finanszírozás biztosítása érdekében; A vállalat pénzügyi/finom diagnózisa; Szakértői pénzügyi elemzési tanfolyamok, igény szerint szervezve, elérhető időkeretek között.

Hasonló cikkek

Legújabb Cikkek

This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).