Saturday, May 25, 2024
spot_imgspot_img
KezdőlapKarrierOrsolya Villányi-val a STADA-nál az emberek középpontú kultúra építéséről

Orsolya Villányi-val a STADA-nál az emberek középpontú kultúra építéséről

Orsolya Villányi, a Stada magyarországi, horvátországi és szlovéniai Kultúra és Emberek menedzsere, tapasztalt emberi erőforrás menedzser, aki bebizonyította rátermettségét a gyógyszeriparban. Készségei közé tartozik a forrásbeszerzés, tehetségmenedzsment, toborzás, adminisztráció, szervezési képességek és irodai adminisztráció.

C&B: Orsolya, a gyógyszeriparban szerzett széleskörű tapasztalataiddal hogyan kezdtél el az emberi erőforrások területén dolgozni, és mi tartott motiváltan ezen a területen?
Orsolya Villányi: Pszichológiai tanulmányaim során rájöttem, hogy igazán emberekkel szeretnék foglalkozni, de nem terapeutaként. Inkább érdekelt, hogy egy egész szervezetet hogyan lehet emberek által befolyásolni. Ez a motiváció még mindig bennem van; még a legnehezebb napokon sem tekintem munkának. Szeretem a munkámat, mert minden nap érdekes. Részben azért, mert olyan vezetőkkel dolgozom, akik számára az emberi erőforrás nem csak támogató funkció, hanem az üzleti tevékenység szerves része. Másrészt itt a STADÁ-nál szabadságot kapok saját projektek megvalósítására, ami tulajdonosi érzetet és kreativitást kölcsönöz nekem. A STADA Magyarországnál 2018-ban voltam a harmadik alkalmazott, így láthattam, hogyan épül fel egy leányvállalat a vállalati csapat segítségével az alapoktól.

C&B: Orsolya, hogyan definiálod az emberi erőforrások szerepét üzleti partnerként a szervezetedben, különösen a gyógyszeriparban?
Orsolya Villányi: Itt a STADÁ-nál úgy véljük, hogy a kultúra hajtja a teljesítményt; már nem is használjuk az “emberi erőforrások” kifejezést, tavaly óta “Kultúra & Emberek”-ként emlegetjük. Ennek legjobb példája, hogy tavaly 94%-os elkötelezettséget értünk el a dolgozói felmérésünkön, és rekord bevételnövekedést értünk el 19%-os EBITDA növekedéssel (FY22 vs FY23). Az HR fontos partner a üzleti tevékenységünk számára; létfontosságú, hogy együtt dolgozzunk a megfelelő tehetségek vonzása és a működésünket és stratégiáinkat érintő trendek tájékoztatása érdekében.

C&B: Tudnál leírni, hogyan fejlesztitek ki az emberi erőforrás stratégiákat összhangban az üzleti célokkal a cégednél? Mi a szereped ebben a folyamatban?
Orsolya Villányi: HR vezetőségünk határozza meg a fő kezdeményezéseket, amelyekkel előre haladunk. Ez folyamatos együttműködés a üzleti egységekkel és velünk, az HRBP-kkel. Az én szerepem, hogy ezeket a stratégiákat megvalósítsam azokban a szervezetekben, amelyekért felelős vagyok. Jelenleg három piacért felelek, amelyek kultúrában, méretben és piaci pozícióban eltérnek, és igyekszem ezeket a stratégiákat összehangolni a piacok üzleti céljaival és prioritásaival. Szerencsére van egy olyan vezetőségünk, amely szintén hallgat az alulról jövő ötletekre, és ha valami jól működött egy országban, bemutathatjuk egymásnak, tanulva és inspirálva egymást.

C&B: Hogyan használod ki a tehetségmenedzsmentet a kulcsfontosságú üzleti stratégiák és eredmények előmozdítására?
Orsolya Villányi: Itt a STADÁ-nál a tehetségmenedzsmentet használjuk a kulcsfontosságú üzleti stratégiák előmozdítására; ez magában foglalja az alkalmazottak képességeinek és potenciáljának azonosítását és fejlesztését az szervezeti célokkal összhangban. A STADÁ-nál többszintű tehetségfejlesztő programunk van, amely segít bátorítani a tehetségeket, hogy minden karrierszinten és különböző területeken fejlődhessenek. Folyamatosan keresünk tehetségeket a szervezeten belül, és helyi és globális fejlesztési terveink vannak számukra.

C&B: Adva van tapasztalatod a tehetségforrásokban, hogyan szerezsz stratégiailag tehetségeket a vállalat jövőbeli igényeinek kielégítésére?
Orsolya Villányi: Először is nagyon büszke vagyok arra, hogy a kollégáim szívesen ajánlják cégünket az ismerőseiknek, és ők is ellenőrzik, ki illik be a kultúránkba. Úgy gondolom, ez a legjobb mód, de nem az egyetlen. Mélyreható megértésre van szükségünk az iparági trendekkel, a szükséges készségekkel és az hatékony forrásbeszerzési csatornákkal kapcsolatban, mint például tehetségcsatornák, és oktatási intézményekkel való partnerségek.

C&B: Hogyan hangolod össze a toborzási stratégiáidat, hogy támogassák és ösztönözzék az üzleti növekedést, különösen a gyógyszeriparban?
Orsolya Villányi: Erősen hiszünk abban, hogy a kultúra hajtja a teljesítményt, ezért értékeinket beépítjük a toborzási folyamatba. Ezt célzott munkaköri leírásokkal, viselkedési interjútechnikákkal (vagy hozzáállás szerinti felvétellel), a növekedési lehetőségek hangsúlyozásával és az oktatási intézményekkel való partnerségek ápolásával érjük el a tehetségek felvételéhez. Ezenkívül nagy hangsúlyt fektetünk a Munkavállalói Növekedési Értékajánlatunkra, hogy egyértelmű üzenetet küldjünk a piacra azokról az emberekről, akiket szívesen vonzunk és megtartunk.

C&B: Milyen szerepet játszanak a szervezési készségek az üzleti célokkal összhangban lévő HR stratégiák végrehajtásában?
Orsolya Villányi: A körülöttünk lévő világ folyamatosan változik és új kihívásokat állít elénk. Ha az elmúlt néhány évre gondolunk, hogyan kellett a cégeknek stratégiai szinten alkalmazkodniuk, például hogy a COVID-19 hogyan változtatta meg, amit a home office-ról gondoltunk, majd a geopolitikai változások, amelyek próbára tették az ellátási láncot. És mindezen változások során az HR ott volt. Az egyetlen módja a sikernek, hogy képesek legyünk agilisan kezelni ezeket a változásokat, hatékony tervezésre, koordinációra, prioritások meghatározására és hatékonyságra van szükség az HR kezdeményezések végrehajtásában, amelyek támogatják a szervezeti célokat és alkalmazkodnak a változó üzleti igényekhez.

C&B: Az állandó változásokkal a gyógyszeriparban, hogyan alkalmazkodik az HR a stratégiáihoz, hogy továbbra is releváns és hatékony üzleti partner maradjon?
Orsolya Villányi: Úgy gondolom, létfontosságú az agilis tehetségmenedzsment gyakorlatok bevezetése. Innovációt kell ösztönözni az egész szervezeten belül, ehhez van saját programunk a STADÁ-nál. Ez a program minden cégünk alkalmazottjára vonatkozik, a gyártósori munkásoktól a vezérigazgatókig. Mindenki hozhat ötleteket arra, hogy jobbak, hatékonyabbak vagy fenntarthatóbbak legyünk. És létfontosságú, hogy szorosan együttműködjünk más funkciókkal.

C&B: Hogyan alakították az HR funkciókat technológiai fejlődések a cégedben? Mely technológiák voltak a legnagyobb hatással?
Orsolya Villányi: A technológiai fejlődések jelentősen alakították az HR funkciókat, hatásos technológiák közé tartoznak az HRIS rendszerek az adatkezeléshez és elemzéshez. Ezek nagyon segítettek nekünk abban, hogy segítsünk az üzletnek megérteni az HR KPI-okat. Mivel képesek vagyunk bemutatni az ilyen kezdeményezések megtérülését, képesek vagyunk ugyanazon nyelvet beszélni. Nemrégiben előnyt kovácsoltunk az AI-ból is, és használjuk saját belső STADA GPT-nket.

C&B: Milyen tanácsokat adnál az HR szakembereknek, akik stratégiai üzleti partnerként szeretnék magasabbra emelni szerepüket szervezeteiken belül?
Orsolya Villányi: Tanácsom azoknak az HR szakembereknek, akik stratégiai üzleti partnerekké szeretnék emelni szerepüket, magában foglalja az üzleti kontextus mélyreható megértését. Lényeges megérteni a vezetőid és szervezeted fájdalompontjait, stratégiáját és vízióját. Másrészt fontos a hatékony kommunikáció elsajátítása, minden aspektusában. Fontos megtanulni, mi az aktív hallgatás, de az is, hogy meg lehessen érteni. A vezetőidnek érteniük kell, mit akarsz mondani, és képesnek kell lenned dolgokat különböző perspektívákból bemutatni. A saját fejlődésed szempontjából a legfontosabb a folyamatos tanulás. Sok jó Ted előadás és könyv segíthet e cél elérésében.

Hasonló cikkek

Legújabb Cikkek

This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).